Kembali Ke Laman Utama

Saturday, January 29, 2011

Menu: Samosa Pakistan

Bahan Kulit:

100 gm tepung
1/4 sudu kecil serbuk penaik
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil serbuk jintan putih
60 gm marjerin
2 sudu besar yogurt asli

Bahan Inti:

2 biji kentang kecil - kupas kulit dan potong dadu
1 labu bawang besar - dicincang
1 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan Kulit:

1. Ayak tepung, garam halus dan serbuk penaik, campurkan jintan putih, serbuk lada hitam serta lada putih, kemudian gaul dengan marjerin dan yogurt. Uli hingga menjadi doh yang lembut.

Cara Menyediakan Inti:

1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang dan masukkan rempah kari diikuti sedikit air dan kacau hingga pecah minyak.
2. Masukkan ubi kentang, kacau sebentar dan tutup sehingga empuk dan kuahnya agak kering. Angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

Cara Menyediakan Samosa:

1. Bahagikan doh menjadi bebeola kecil sebesar 2 cm. Canai setiap bebola setelah 2 mm. Potong dua dan isikan inti, kemudian lipat berbentuk segi tiga. Basahkan hujung lipatan dengan air dan cantumkan kemas agar tidak terbuka.
2. Goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment

Baca Artikel Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...