Kembali Ke Laman Utama

Daftar SSPN Di Sini

Sunday, November 26, 2017

Saturday, November 18, 2017

Contoh Karangan PT3 Bahasa Arab 2017


: الموضوع

مبارة كرة القدم

أقيمت مباراة ودية بكرة القدم بيوم الخميس الموافق 22/8/2017على ملاعب مدرسة السفينة النجاح بين فريق المدرسة وفريق
مدرسة السلطان إسماعيل  للمرحلة الأساسية العليا وقد انتهت المباراة بفوز فريق مدرسة السفينة النجاح بنتيجة 7-1 .

وكانت الروح الرياضية هي الطابع المميز لهذه المباراة بالإضافة الى حضور الجمهور الذي كان له دور كبير في إنجاح هذا اللقاء.

وبعد انتهاء المباراة احتُفل باستقبال الفريقين بحضور رئيسة مدرسة السفينة النجاح حاجة مسطورا ونائب مدير مدرسة الاستاذ محمد عزلن وقد أكدوا على أهمية عمل لقاءات رياضية بين المدرستين بهدف خلق روح المحبة والتعارف بين الطلاب .

Maksud

Tajuk: Pertandingan Bola Sepak

Satu perlawanan bola sepak yang persahabatan telah diadakan pada hari Khamis, 22/8/2017 mengenai kejayaan sekolah di sekolah antara pasukan sekolah dan pasukan Sekolah Sultan Ismail untuk peringkat atas dan permainan berakhir dengan kemenangan pasukan sekolah pasukan dengan kejayaan 7-1.

Semangat kesukanan adalah watak yang tersendiri permainan ini, sebagai tambahan kepada kehadiran penonton, yang mempunyai peranan utama dalam menjayakan pertemuan ini.

Selepas akhir perlawanan, turut meraikan pertemuan kedua-dua pasukan di hadapan Raisah Sekolah Safinatun Najah Mastura dan Guru Besar Sekolah Ustaz Mohd Azlan yang telah menekankan kepentingan pertemuan sukan antara kedua-dua sekolah untuk mewujudkan semangat cinta dan perkenalan di kalangan pelajar.


Sunday, October 8, 2017

Zakat Emas Negeri Selangor

Kaedah Kiraan Zakat Emas & Perak:

Emas Perhiasan Wanita (اَلْحُلِّى)

  • Iaitu emas yang digunakan untuk perhiasan badan wanita, perkakasan atau perabot sama ada digunakan sekali-sekala atau berterusan. Emas perhiasan wanita wajib dizakat apabila jumlah beratnya melebihi ‘uruf(adat kebiasaan). Kadar uruf emas di negeri Selangor ialah sebanyak 800 gram (kadar uruf semasa).
  • Contoh:
    [(Berat emas – Uruf) x harga emas semasa x 2.5%]
    (900 gram – 800 gram) x RM144.38 = RM14,438 x 2.5% = RM360.95

Emas Bukan Perhiasan غَيْرُالحُلِّى )

  • Iaitu emas yang dimiliki bukan untuk tujuan perhiasan sama ada dalam bentuk matawang, jongkong, tempa, barang kemas dan seumpamanya.
  • Ia dikenakan zakat sebanyak 2.5% daripada jumlah yang ada sekiranya kadar yang dimiliki itu sama atau melebihi nisabnya iaitu 85 gram. Ia tidak sama dengan emas perhiasan wanita. Nisab emas yang tidak dipakai ialah sebanyak 85 gram.
  • Contoh:
    Timbangan emas x harga semasa x 2.5% = Jumlah Zakat
    100 gram x RM144.38= RM14,438 x 2.5% = RM360.95
Emas Bercagar
  • Emas yang digadai adalah milikan sempurna dan wajib dizakatkan setelah ditolak nilai pinjaman dan upah simpan.
  • Contoh:
    [(Berat emas semasa x harga semasa) – Nilai Pinjaman – Upah Simpan] x 2.5% = Jumlah Zakat
    [(200 gram x RM144.38= RM28,876) – RM10,000 – RM76] x 2.5% = RM470

Perak

  • Bagi logam perak, samaada dipakai sebagai barang perhiasan ataupun tidak (disimpan sebagai perhiasan di rumah), maka pengiraannya adalah berdasarkan nilai barang perak tersebut. Nisab bagi perak adalah sebanyak 595 gram atau lebih
  • Contoh:
    600 gram perak x RM2.45(segram pada 30 April 2014) x 2.5% = RM36.75

Pelaburan Emas Tanpa Fizikal Tidak Patuh Syariah

    Pelaburan emas tanpa fizikal tidak patuh Syariah (ditaksirkan zakat simpanan)
    Pelaburan ini menggunakan nilai harga emas semasa sebagai sandaran pelaburan mereka kerana pihak institusi sebenarnya tidak memiliki emas secara fizikal.
    • HukumHukum pelaburan seumpama ini adalah tidak sah dan haram. Ia termasuk dalam kategori jual beli sesuatu yang tidak wujud secara fizikalnya dan juga jual beli sesuatu yang tidak dimiliki oleh pihak yang menjualnya. Akadnya batil kerana tidak mencukupi syarat termeterai akad dari sudut kelayakan bertransaksi dan subjek yang diakadkan.
      Segala keuntungan yang diperolehi daripada pelaburan ini adalah haram. Jadi ianya tidak wajib dizakatkan.Walau bagaimanapun, modal atau pokok pelaburan adalah harta yang halal. Oleh itu, jika ia melebihi Nisab, maka zakat wajib dikeluarkan sebanyak 2.5% daripada jumlah modal tersebut.
      Manakala dalam keadaan Akad Fasid kerana tidak mencukupi syarat sah / rukun jual beli , tetapi diakhiri dengan berlaku proses qabd (pindah milik) , maka diwajibkan zakat ke atasnya kerana status pemilikannya adalah sempurna. Iaitu wajib zakat (atas kedua – dua prinsipal dan keuntungan) untuk transaksi yg akadnya fasid tetapi disertai qabd.

Status Zakat Terhadap Pelaburan Emas Tidak Patuh Syariah

Jenis Akad
Keterangan
Status Pemilikan
Status Zakat
Akad Batil
 Akad yang tidak mencukupi syarat termeterai akad dari sudut kelayakan bertransaksi dan subjek diakadkan
Tidak Sah
Tidak Wajib
Akad Fasid tanpa Berlaku Qabd
Akad yang tidak mencukupi syarat sah jual beli dan tidak diakhiri dengan qabd
Tidak Sah
Tidak Wajib
Akad Fasid dan Berlaku Qabd
Akad yang tidak mencukupi syarat sah jual beli, tetapi diakhiri dengan qabd
Sah
Wajib

Sunday, October 1, 2017

TIPS MENJAWAB SOALAN SUSUN PERKATAAN PT3

Assalamualaikum Wrt

Kali ini ustaz cuba buat ringkasan bagi menjawab soalan رتب الكلمات atau Menyusun Perkataan. Pastikan anda mendapat paling tidakpun 5/10 daripada markah diberi. Salah 1 susunan tolak 1markah, salah 2 susunan tolak 2 markah iaitu 0markah. Jadi sila berhati-hati.

1. FAHAMI MAKSUD SETIAP PERKATAAN

2. TULIS MAKSUD SEMUA PERKATAAN

3. CARI FE'EL (LETAK SEBAGAI PERKATAAN PERTAMA)- KEMUDIAN CARI ISIM FA'IL (PELAKU). ISIM FA'IL DIKENALI ADA ال DAN BERBARIS HADAPAN PERKATAAN ITU (ــــُـــ).

4. JIKA ADA OBJEK/BENDA YANG KENA BUAT (المفعول به) BERBARIS ATAS (ـــَـــ), MAKA LETAKKAN IA PADA SUSUNAN KETIGA IAITU SELEPAS FE'EL-ISIM FA'IL.

5. JIKA ADA MASA / WAKTU, LETAKKAN DI AKHIR AYAT.                                             CONTOHNYA        رجع الطالب الدرس في المساء

6. JIKA ADA PARTIKEL (HURUF JAR)- LETAKKAN SEBELUM ISIM YANG ADA ال  CONTOHNYA الكتاب على الرف

7. JIKA ADA KATA SANDARAN, ISIM PERTAMA TIADA ال MANAKALA ISIM KEDUA ADA ال. CONTOHNYA: ساحة المدرسة/ رئيس الفصل

8. JIKA PERKATAAN DIBERI TIADA FE'EL, SEMUANYA ISIM JE, MAKA PERKATAAN AWAL ADA ال. PERKATAAN KEDUA TIADA ال. CONTOHNYA الحديقة جميلة/ الطالب ذكيّ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biasanya ustaz ajar anak-anak murid ustaz buatkan simbol pada setiap perkataan. Contohnya

Isim= I
Fe'el= F
Fa'il= Fa
Huruf Jar= HJ
Idhafah= Id
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cara asas nak kenal Isim
1. Ada ال
2. Nama orang
3. Jawatan-contoh pelajar, guru
4. Benda
5. Binatang
6. Selepas huruf jar
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Apapun ustaz bukanlah pakar dalam bahasa arab. Maklumlah ustaz ni dalam bidang perbankan Islam, jika ada kesilapan, ustaz sedia menerima teguran di atas ni untuk pembetulan. Jika ilmu ini bermanfaat, maka sebarkan dan ajarkan pula kepada orang lain ya!

!اللهم بشر

Karangan Contoh Bahasa Arab PT3 2017


الموضوع: قصة الشعبية التي تقرأ 

القصة الشعبية هي مجموعة من الحكايات الحقيقة أو الأسطورية الخيالية المتعلقة بالحياة اليومية. قصة كنچيل والتمساح هي إحدى من قصة الشعبية المشهورة في حياتنا. وهذه القصة تخبرنا عن كنچيل الذي يريد عن يأكل اثمار رمبوتان الناضجة. فالكنچيل ضروري له عن يعبر النهر إلى شجرة الرمبوتان. لكن في ذلك النهر يوجد التماسح كثير. كان كنچيل حيوان كبير العقل وهو يحصل ان يأكل اثمار رمبوتان بحيلة. العبرة من هذه القصة هي اتمنى ان تكون كالكنچيل الذي صغير الجسم ولكن كبير العقل.

Maksud Karangan 


Tajuk: Cerita popular yang anda baca


Cerita popular adalah koleksi kisah dongeng yang nyata atau mitos tentang kehidupan seharian. Kisah Kancil dan Buaya adalah salah satu cerita rakyat yang paling terkenal dalam kehidupan kita. Kisah ini memberitahu kita tentang Kancil yang mahu memakan buah Rambutan yang masak. Ia perlu  melintasi sungai ke pokok Rambutan. Tetapi di sungai itu terdapat banyak Buaya-Buaya. Kancil adalah haiwan akal pintar dan dia dapat makan buah Rambutan dengan membuat helah. Pengajaran dari kisah ini adalah bahawa saya ingin menjadi seperti kancil, biarpun badan kecil tetapi akal panjang.

Daftar Percuma Agen Topup Reload


Saya Mohd Azlan (Dealer Topup) berdaftar dengan Myprepaid2u menawarkan kepada anda untuk mendaftar secara percuma untuk menjadi agen topup.

MAXIS- 3% Harga Topup RM10 (Rm9.70) : JIMAT 30 SEN
DIGI- 3% Harga Topup RM10 (Rm9.70) : JIMAT 30 SEN
CELCOM-4.4% Harga Topup RM10 (Rm9.56) : JIMAT 44 SEN
UMOBILE-5.5% Harga Topup RM10 (Rm9.45) : JIMAT 55 SEN
TUNETALK-4.5% Harga Topup RM10 (Rm9.55) : JIMAT 45 SEN
XOX-4% 
Harga Topup RM10 (Rm9.60) : JIMAT 40 SEN

Kalau anda inginkan keuntungan dan jimat sebagaimana kadar di atas, Apa Tunggu lagi Whatsapp terus ke 0132807194 atau klik http://AgenTopupReload.wasap.my


  • Tiada Sebarang Yuran Dikenakan

Tuesday, July 25, 2017

Sebab-sebab berlakunya Uzlah (MEMENCILKAN DIRI)


1. Berpegang kepada dalil galakan beruzlah tanpa ambil kira dalil lain yang menggalakkan hidup berjemaah. 2. Mengikut perlakuan uzlah golongan salaf tanpa memahami faktor/suasana yang mendorong mereka berbuat demikian. 3.Menganggap hidup berjemaah akan menghilangkan wibawa individu dan menjejaskan peribadi. 4. Alpa dalam memahami tabiat bebanan apabila hidup berjemaah/ bergaul dengan orang ramai. 5. Membuat ukuran apabila bergaul dengan orang ramai akan mengganggu tumpuan ibadat, padahal dia tidak menyedari hakikat ibadat yang sebenar. 6. Beralasan tentang banyaknya berlaku kejahatan/kerosakan walhal dia tidak menyedari/memahami tentang peranan dan keberadaan individu muslim apabila merebaknya kejahatan/kerosakan. 7. Terlalu merenung rupa siksaan dan derita yang menimpa para amilin yang telah diuji sedangkan dia melupai sikap dan pendirian mereka. 8. Dikelilingi rakan yang ramai memilih beruzlah yang mempengaruhinya. 9. Ta'adud (berbilang-bilang) jamaah yang menyebabkannya pening dan memilih untuk suka bersendirian. 10. Alpa memahami kesan uzlah sama ada berkaitan amilin atau amal islami itu sendiri. Sumber: Buku Wabak Sepanjang Jalan; Dr Al-Sayed Muhammad Noh

Monday, July 17, 2017

Kelebihan Penapis Air Coway

Assalamualaikum wbt

Anda tercari-cari nak pasang penapis air berjenama COWAY anda di seluruh negeri terutama Selangor dan Terengganu? PM Azlan di www.wassap.my/60132807194 (whatsapp) atau save nombor saya 0132807164/0139883435.

beli penapis air coway : CASH atau SEWA BELI


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Terima kasih kerana berminat nak beli penapis air coway. Cuma isu sekarang adalah anda tak pasti nak beli penapis air coway secara cash atau sewa beli, kan? Saya Atiq dan seorang agen sah dari coway hq akan terangkan kepada anda 3 perkara iaitu:
  • Berapa anda bayar dan apa anda dapat bila beli cash.
  • Berapa anda bayar dan apa anda dapat bila sewa beli.
  • Berapa beza beli cash dengan sewa beli.

Saya akan guna penapis air coway Villaem seperti gambar di atas sebagai model contoh, kerana coway villaem merupakan penapis air terbaik untuk rumah. Ia praktikal, tangki simpanan air yang besar, ada 4 suhu(panas, sejuk, biasa dan suam) dan saya rasa anda patut pertimbangkan juga model ini jika keluarga anda antara 1 ke 8 orang.

beli penapis air coway secara CASH

Ambil contoh coway villaem. Harga asal RM3800 (siap pasang)Beli cash bermaksud anda bayar Rm3800 secara tunai, cek ataupun kad kredit. Boleh bayar penuh terus Rm3800 atau boleh booking harga 10% dulu Rm380. Bila dah siap pasang, anda terus bayar balance 90% Rm3420 kepada technician coway yang pasang tu atau boleh juga bayar kepada saya agen coway anda. Ansuran mudah 0% interest pun boleh dibuat melalui kad kredit terpilih.
Dengan Rm3800 itu, turut termasuk sekali ialah pakej Heart Servis. Asal ialah 1-tahun. Pakej heart servis ini merangkumi perkara-perkara berikut untuk 1-tahun bermula tarikh siap pasang:
  • Servis cucian mesin luaran dan dalaman tangki setiap 2-bulan.
  • Waranty kerosakan dan spare part.
  • Penukaran filter setiap 6, 12,18 & 24 bulan.

Yang datang buat servis di rumah anda biasanya perempuan yang dipanggil The Lady In Blue . Anda tak perlu call coway untuk datang servis. The lady in blue yang akan call anda beberapa hari sebelum untuk set kan tarikh & masa datang servis rumah anda.

Anda tentu tertanya-tanya selepas percuma 1-tahun tu, servis macam mana pula? Ok macam ni. Selepas 1-tahun yang percuma tu, anda boleh langgan Pakej Membership Heart Service secara tahunan atau bulanan. Untuk coway villaem seperti di bawah:
  • Rm680 setahun
  • Rm80 sebulan dengan kontrak 1-tahun.

Bila langgan anda akan dapat pakej Heart Service macam tahun pertama seperti di atas. Jadi jangan risau untuk beli penapis air coway secara cash. Ada servis untuk tahun-tahun seterusnya.

Promosi Pembelian [Cash] Bulan Mei 2017
Ada 2 promosi:
  • Diskaun 10%, beli pada harga RM3800 RM3420 dan anda akan dapat 1-tahun Heart Servis percuma.
  • Tiada diskaun, beli pada harga normal RM3800 tetapi anda akan dapat 2-tahun Heart Servis percuma.

Setelah tamat tempoh servis percuma, anda boleh ambil pula Pakej Heart Servis Membership. Untuk penapis air coway Villaem harga ialah Rm680 setahun atau Rm80 sebulan.

beli penapis air coway secara SEWA BELI

Maksud sewa beli ialah anda boleh menyewa mesin penapis air coway dengan membayar sewa bulanan kepada coway. Untuk coway villaem, Rm125 sebulan. Pembayaran secara autodebit melalui akaun bank simpanan ataupun melalui kad kredit (visa & mastercard sahaja).
Antara syarat-syarat asal untuk sewa beli (Villaem):
  • Bayaran pendaftaran cuma Rm200 sekali sahaja + sewa 1-bulan Rm125. Total bayaran permulaan Rm325.
  • Start bayar Rm125 bermula bulan ke-3 pasang. Coway akan ambil bayaran antara 1~7hb setiap bulan.
  • Kontrak wajib ialah selama 3-tahun. Selepas 3tahun, jika taknak guna boleh pulangkan balik kepada coway tanpa sebarang bayaran penalti. Bawah 3-tahun untuk pemulangan akan ada bayaran penalti. Tetapi jika selepas 3-tahun dan masih ingin guna, boleh teruskan sewa lagi macam biasa pada harga sama Rm125 sebulan. Dan sekiranya anda sewa sampai 5-tahun, Villaem akan jadi hakmilik anda.
  • Pakej Heart Service adalah PERCUMA sepanjang tempoh sewa iaitu dari 3-tahun sehingga ke 5-tahun.
  • Tahun ke-6 barulah anda langgan Pakej Membership Heart Service yang berharga Rm680 setahun atau Rm80 sebulan.

Promosi Pembelian [SEWA BELI] Bulan Mei 2017
  • Bayaran pendaftaran cuma Rm200 Rm50 sekali sahaja + sewa bulan Jun 2017 Rm125. Total bayaran permulaan Rm175 sahaja.
  • Start bayar Rm125 pada bulan Julai 2017. Coway akan ambil bayaran antara 1~7hb setiap bulan.

BEZA Cash dengan Sewa Beli
Perbezaan dibuat untuk tempoh 5-tahun penggunaan. Kenapa 5-tahun? Kerana untuk sewa beli, 5-tahun sewa akan jadi jadi hakmilik. Detail seperti di bawah:

Kesimpulan
Secara keseluruhannya, beli penapis air coway secara cash lebih jimat berbanding beli penapis air coway secara sewa beli. Walaubagaimana pun perbezaan tidaklah terlalu besar diantara Rm290 ke Rm1710 dalam tempoh 5-tahun. Jika beli cash, mesti prihatin kepada tempoh expired Heart Servis Membership. Jika sewa beli, tak perlu smpai 5-tahun.
Apapun terpulang kepada keselesaan anda kerana apa yang lebih penting ialah rumah anda ada pasang penapis air coway.
So macam mana? Jelas tak? saya harap anda jelaslah dengan pilihan bayaran untuk beli penapis air coway ini. Semua harga di atas hanya SAH untuk promosi bulan ini Mei 2017 sahaja.
Jadi jika anda telah buat keputusan sama ada beli penapis air coway secara cash atau sewa beli, izinkan saya untuk uruskan tempahan penapis air coway untuk rumah anda. Hubungi saya melalui cara-cara di bawah:

Sunday, January 15, 2017

Kismis Raudhah Madeena (Percuma Sticker Doa)

PRODUCT DESCRIPTION

Kismis Minda Raudhah Madeena sesuai untuk dijadikan sebagai makanan tambahan harian yang bertindak meningkatkan tahap kecerdasan minda serta menjana daya tumpuan dan ingatan terutamanya bagi golongan kanak-kanak dan para pelajar.
Kismis Minda Raudhah Madeena terdapat dalam 2 saiz:
  • Kotak (30 gm)
  • Botol (250 gm)
Ia sememangnya kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan zat galian seperti vitamin B6, zat besi, fosforus dan magnesium yang berkesan untuk meningkatkan tahap kecergasan jasmani serta memelihara kesihatan tubuh badan secara menyeluruh.

KHASIAT KISMIS MINDA RAUDHAH MADEENA

  1. Menguatkan daya ingatan dan tumpuan
  2. Mencergas dan mencerdaskan minda
  3. Membantu menerangkan hati terutamanya di kalangan kanak-kanak dan para pelajar
  4. Memutuskan balgham yang merupakan lendir di dalam tubuh seterusnya membantu mengatasi kelesuan, resdung dan penyakit lupa
  5. Membantu memudahkan hafalan
  6. Membantu mencerahkan pandangan mata
  7. Meredakan tekanan emosi dan perasaan gemuruh
  8. Mengatasi masalah sembelit
  9. Membantu melancarkan proses penghadaman
  10. Meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan jasmani
  11. Sesuai untuk dijadikan makanan tambahan buat seisi keluarga

KANDUNGAN KISMIS MINDA RAUDHAH MADEENA

Kismis: Kismis merupakan buah anggur yang telah dikeringkan serta kaya dengan khasiat untuk kesihatan yang optima. Di samping membantu menyingkirkan toksin dari tubuh badan, kismis yang tinggi kandungan antioksidan, vitamin dan zat galian seperti potassium, vitamin B6, magnesium dan zat besi ini juga berupaya meningkatkan tahap kecergasan jasmani, menyihatkan mata dan gigi serta menguatkan sistem imunisasi bagi melindungi tubuh badan daripada jangkitan penyakit. Malah, kismis juga kaya dengan zat galian yang dikenali sebagai boron yang berupaya meningkatkan daya tumpuan dan ingatan serta koordinasi tangan dan mata anda seterusnya menjana keupayaan minda anda.

CARA PENGGUNAAN KISMIS MINDA RAUDHAH MADEENA

  1. Amalkan 7 biji Kismis Minda Raudah Madeena setiap kali sebelum sarapan pagi.
  2. Boleh dijadikan sebagai ramuan di dalam masakan harian.

Sekotak: Rm1.00
Berminat? PM 0132807194

Sunday, January 8, 2017

IQ Honey Sticks (Madu Asli Semula Jadi)

IQ Honey Stick 

Ialah keluaran Rich Beauty Herbs hadir dalam bentuk sachet bagi memudahkan anda menikmati kebaikan madu asli pada bila-bila masa. Ia dapat membekalkan tenaga untuk kecergasan tubuh badan di samping membantu menguatkan sistem imunisasi bagi mencegah jangkitan penyakit sekaligus meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.

KHASIAT HONEY STICK

·         Membekalkan tenaga untuk tahap kecergasan yang optima
·         Kaya dengan antioksidan yang berperanan mencegah kerosakan sel dan melambatkan penuaan
·         Menguatkan sistem imunisasi bagi menentang serangan penyakit seperti gout dan penyakit sendi
·         Membantu mempercepatkan pemulihan luka luaran dan dalaman
·         Mengawal paras kolestrol dan gula dalam darah
·         Memelihara organ dalaman seperti jantung, paru-paru dan sistem saraf
·         Melancarkan peredaran darah
·         Melancarkan proses penghadaman
·         Meredakan masalah batuk, selsema dan tekanan darah tinggi
·         Meningkatkan tahap metabolisme tubuh
·         Menguatkan daya ingatan dan tumpuan
·         Boleh dinikmati pada bila-bila masa
·         Sesuai untuk dibawa ketika mengembara
·         Sesuai untuk semua peringkat usia

KANDUNGAN HONEY STICk

Madu Asli: 
Madu merupakan manisan yang dihasilkan oleh lebah menggunakan nectar bunga serta mengandungi glukosa dan fruktosa yang berupaya membekalkan tenaga kepada tubuh badan. Ia mengandungi vitamin B kompleks, magnesium, fosforus, mangan dan potassium yang berperanan memelihara kesihatan tulang dan gigi selain meningkatkan tahap metabolisme, menggalakkan fungsi otak dan sistem saraf, serta menstabilkan tekanan darah. Selain berupaya meningkatkan sistem imunisasi yang berperanan mencegah daripada penyakit seperti gout, alahan dan masalah sendi, madu turut bertindak sebagai agen antioksidan dan antiradang di samping membantu menggalakkan proses pemulihan luka dan memelihara kesihatan kulit.

CARA PENGGUNAAN HONEY STICK
1.    Koyakkan sachet dan minum dengan segera.
2.    Boleh dinikmati pada bila-bila masa.

NUTRITION FACTS:-
Energy-25Kcal
Karbohidrat-6.1g
Protein-30mg
Sodium- 5mg

#Terdapat 50 sticks di dalam 1 bekas. (375gram)
#1 Bekas Rm50.00
#1 sticks Rm1.00 (7.5gram)
#Boleh di order walaupun anda inginkan cuma 1 sticks. (Tidak termasuk kos postage-Sampul Surat Biasa)
#Bagi pembelian 1bekas dan ke atas, kos postage bergantung kepada harga kos postage semasa (Pos Laju)

HUBUNGI SAYA- AZLAN (0132807194: Whatsapp)


Monday, December 26, 2016

Pengwujudan Lembaga Tabung Haji dalam Meningkatkan Ekonomi Umat Islam di Malaysia


Oleh: Mohd Azlan bin Kahlid
        : Sarjana Muda Perbankan Islam, UiTM

Lembaga Tabung Haji satu merupakan satu nama yang tidak asing lagi dalam masyarakat kita sebagai sebuah institusi yang terkenal dalam mengendalikan urusan berkenaan ibadat haji bagi para pendepositnya. Bertitik tolak atas kesedaran yang tinggi dalam penghayatan Islam sebagai ad-deen (Islam is the way of life) sebagai praktis dalam kehidupan, maka bagi mengelakkan terjebak kepada transaksi yang berasaskan riba yang sememangnya diharamkan oleh Allah swt melalui al Quran, maka pelbagai cara  diamalkan bagi tujuan menyimpan wang sebagai alternatif untuk melaksanakan kefardhuan melaksanakan rukun Islam ke-lima. Kaedah penyimpanan yang tidak efisyen oleh orang-orang dahulu termasuk turut menjual sebahagian ternakan malah juga harta telah meninggalkan kesan terhadap pengembangan ekonomi yang perlahan serta tekanan ekonomi ke atas keluarga mahupun waris dan juga diri sendiri sekeluarga sekembalinya pulang daripada mengerjakan ibadah haji dan umrah di dua kota suci umat Islam. Melihat kepada faktor ini, maka pada bulan November 1962, Perbananan Wang Simpanan Bakal-Bakal Haji ditubuhkan dan beroperasi pada tahun 1963. Segalanya wujud apabila hasil idea kertas kerja yang dikarang oleh Yang Mulia Profesor Di Raja Ungku Aziz yang bertajuk “Rancangan membaiki Ekonomi Bakal-Bakal Haji” pada tahun 1959 diterima. Pada tahun 1969 pula, perbadanan berkenaan digabungkan dengan Pejabat Urusan Hal Ehwal Haji yang beroperasi di Pulau Pinang, maka hasilnya Lembaga Urusan Tabung Haji (LUTH) atau Tabung Haji ditubuhkan.

 Sejarah penubuhan Lembaga Urusan Tabung Haji atau singkatannya LUTH secara rasminya pada tahun 1969 dibawah akta 8/1969 membuktikan keupayaan institusi korporat ini terus gah memacu pertumbuhan ekonomi negara Malaysia. Sekitar tahun 1995, satu akta baru telah direncanakan iaitu Akta 535, Akta Lembaga Tabung Haji sekaligus memansuhkan akta sebelumnya. Nama Lembaga Urusan dan Tabung Haji kemudiannya digantikan dengan nama Lembaga Tabung Haji (LTH) secara rasminya pada 28 Ogos 1997 dan kekal sehingga sekarang. Setelah bertapak kukuh lebih 52 tahun di persada negara, Lembaga Tabung Haji terus mengorak langkah dengan membuka pasaran baru dalam mengungguli fungsinya menguruskan hal ehwal ibadah haji umat Islam Malaysia menerusi penerokaan pasaran pelaburan ekonomi yang berteraskan pelaburan halal dan menepati garisan syarak. Ini dapat dilihat dengan kejayaan yang berterusan menerusi pulangan dividen yang tinggi kepada pendeposit saban tahun. Lembaga Tabung Haji beroperasi berlandaskan tiga (3) operasi utamanya iaitu pertama; menyediakan tabungan untuk umat Islam, kedua; menjalankan aktiviti pelaburan dana terkumpul dan pengawasan fungsi pelaburan serta ketiga; menyediakan perkhdimatan haji dan umrah ke Tanah Suci Kota Mekah al Mukarramah. Beroperasi di Jalan Tun Abdul Razak di Kuala Lumpur di mana terletaknya bangunan pejabat utama berwajahkan struktur binaan bangunan berbentuk seperti sebuah tabung simpanan, menjadi simbolik yang sebati di kalangan rakyat Malaysia yang beragama Islam.

Dengan berterapkan visi “Tonggak Kejayaan Ekonomi Ummah; Pengurusan Haji Terbilang”, beberapa misi dipadu bagi menghasilkan natijah yang memberi manfaat besar untuk ummah. Antaranya adalah dengan memperkasakan ekonomi ummah, dengan sentiasa giat dalam mencari pelaburan strategik di peringkat global dan tempatan bagi pertumbuhan yang berterusan,menggembleng dan memperkaya modal para pendeposit, memberikan perkhidmatan cemerlang yang berterusan, memudahkan dan membantu menyempurnakan urusan para jemaah ke arah haji yang mabrur serta memberi pulangan yang kompetitif, halal dan toyyiban. Ini dapat direalisasikan berasaskan nilai kerja profesionalisme, bekerja secara berpasukan, komited, prihatin, mesra dan penyayang serta menerapkan nilai inovatif dalam melaksanakan gerak kerja yang lebih tersusun dan sistematik.

Tugas Tabung Haji bukan lagi sebagaimana operasi awal penubuhannya untuk menggembleng tabungan di kalangan umat Islam yang mahu mengumpul wang bagi menyempurnakan rukun Islam kelima, iaitu ibadah haji di Kota Suci Mekah al Mukarramah, tetapi turut memperluaskan peranannya dalam mengembangkan penguasaan ekonomi umat Islam secara keseluruhan di samping memberi perlindungan ekonomi serta mengembangkan sumber pendapatan dalam suasana ekonomi semasa yang penuh cabaran berdepan situasi persaingan ekonomi di peringkat global. Dengan mengambilkira keseimbangan kepada tahap risiko yang bakal berdepan, Tabung Haji mampu meraih pulangan yang sangat besar untuk dimanfaatkan oleh para pencarumnya. Malah dengan fungsinya yang semakin fleksibel tanpa menggugat tujuan asal penubuhannya, peranannya terus diperluaskan untuk Tabung Haji turut bersama memulihkan situasi ekonomi negara daripada menerima kesan-kesan besar akibat daripada kegawatan dan kemelesetan ekonomi dunia. Kesan mendapan ekonomi yang menguncup nilai matawang sesebuah negara menjadi pertimbangan para ahli ekonomi Islam untuk terus mempersada sistem kewangan Islam ke peringkat yang lebih jauh bahkan bukan lagi menjadi sistem subsidiari, tetapi menjadi pilihan utama kepada negara-negara Islam bagi menggantikan sistem ekonomi yang sedia terpakai.

Dengan iklim perkembangan industri kewangan Islam yang kian pesat malah menjadi salah satu komponen yang kompetetif dalam sistem kewangan di Malaysia dan menjadi sebahagian pemacu pertumbuhan dan kemajuan ekonomi negara, penyertaan Lembaga Tabung Haji dalam merancakkan ekonomi umat Islam Malaysia tampak jelas apabila pelbagai rencana dijalankan oleh barisan kepimpinan organisasi Lembaga Tabung Haji. Antaranya melalui aktiviti penyimpanan wang oleh pendeposit, wang berkenaan dilaburkan dalam pelbagai sektor industri halal yang turut memberi pulangan yang kompetetif. Dasar yang telus dalam laporan turut memberikan imej positif bahawa institusi korporat ini terus mendapat kepercayaan masyarakat umat Islam di negara ini.  Kos mengerjakan ibadah haji pula semakin meningkat setiap tahun, namun Tabung Haji berjaya mengekalkan pemberian subsidi hasil daripada pelaburan dan perniagaan yang menguntungkan.Untuk makluman juga, subsidi haji adalah merupakan pelaburan tanggung jawab sosial korporat (CSR) yang terbesar dan juga terpenting bagi Jemaah haji muassasah pertama kali setiap tahun. Bahkan pemberian subsidi ini nyatanya telah membantu mengekalkan bayaran haji bagi seorang jemaah pada kadar Rm 9,980.00 jauh lebih rendah biarpun kos mengerjakan haji pada kadar yang sebenar bagi tahun 2015 adalah Rm17,270 bagi setiap individu atau seorang Jemaah haji. Ini menunjukkan bahawa dengan kekuatan aset kewangan dan prestasi yang dimiliki oleh Tabung Haji membuktikan kos bagi tanggungan haji masih mampu dibiayai oleh Tabung Haji dengan pemberian subsidi. Ini sekaligus membantu golongan yang kurang berkemampuan dan menunaikan hasrat golongan ini yang ingin turut serta bersama-sama menjadi tetamu pilihan Allah di kaabah. Pemberian subsidi ini juga sejak tahun 2001 lagi, adalah sebagai salah satu agenda kebajikan kepada para Jemaah haji selain turut menyumbang peruntukan yang besar bagi kos operasi sokongan haji merangkumi bimbingan haji, khidmat rawatan, serta khidmat petugas haji.            Betapa pentingnya akan penubuhan Tabung Haji ini sehingga turut menapat pengiktirafan dan pujian daripada beberapa negara termasuk kerajaan Arab Saudi sendiri. Ini sekaligus membuktikan para bakal haji menapat manfaat yang besar terhadap kemajuan pengurusan Tabung Haji yang cemerlang untuk membela mereka mengendalikan sistem penyimpanan yang berkesan di samping menjaga ekonomi umat Islam.

Tidak dapat dinafikan lagi institusi korporat Lembaga Tabung Haji ini banyak memberikan sumbangan kepada pembangunan ekonomi negara melalui kegiatan yang dijalankannya. Antaranya adalah menerusi kegiatan pelaburannya melalui pelbagai lapangan yang berpotensi. Aktiviti pelaburan merupakan salah satu aktiviti teras Tabung Haji dimana dana wang simpanan pendeposit akan dijana  melalui pelaburan untuk hasil pulangan yang kompetetif dan patuh aspek syariah. Aktiviti-aktiviti ini dijalankan oleh Jabatan Pelaburan dan Jabatan Kewangan Korporat dan Perkhidmatan. Berdasarkan laporan pecahan perolehan pendapatan Tabung Haji bagi tahun 2013, sebanyak 58% perolehan terbit daripada ekuiti, 18% daripada pendapatan tetap, pasaran wang dan instrumen kewangan pula menyumbang lebih 10%, segmen hartanah pula menyumbang sebanyak 8% dan lain-lain hasil perolehan adalah sebanyak 6%. Dengan pengukuhan anak syarikat pelaburan Tabung Haji seperti dalam sektor perladangan (TH Plantation Bhd, TH Indo Industries Sdn Bhd, TH Indopalm Sdn Bhd, TH Estates-Holdings Sdn Bhd) , Sektor Perbankan (BIMB Holdings Bhd melalui  anak syarikat Bank Islam Malaysia Berhad-BIMB dan Syarikat Takaful Malaysia), Sektor Teknologi Maklumat (THETA Edge Bhd), Sektor Hospitaliti (TH Hotel & Residence Sdn Bhd, TH Travel & Services), Sektor Perkhidmatan (THC International Bhd), Sektor Hartanah dan Pembinaan (TH Properties Sdn Bhd, LTH Property Investment (L) Inc, LTH Property Holdings Limited, dan LTH Property Holdings 2 Limited) serta Sektor Sokongan Marin (TH Marine Sdn Bhd, TH Alam Holdings (L) Inc dan TH Marine Holdings (L) Inc). Kesemua kekuatan anak syarikat terkenal yang dimiliki oleh Tabung Haji ini menunjukkan betapa pesatnya penjanaan pendapatan ekonomi Tabung Haji untuk menggerakkan penguasaan ke atas pasaran ekonomi tempatan sehingga ke peringkat yang lebih jauh di arena antarabangsa.

Antara penglibatan cemerlang yang ditunjukkan ialah menerusi Sektor Kewangan Islam yang diaktifkan oleh BIMB Holdings Bhd (BHB) merupakan pelopor perniagaan patuh syariah di Malaysia. Ia dijalankan melalui aktiviti perbankan Islam, takaful dan pembroker saham. Keuntungan sejumlah Rm883.6 juta pada tahun 2014 oleh perbankan Islam dan takaful sememangnya amat besar bagi mengukuhkan prestasi pelaburan yang disertai oleh Tabung Haji. Di samping itu, menerusi sektor perladangan, penglibatan Tabung Haji melalui aktiviti perladangan kelapa sawit dan getah serta pengilangan di Malaysia dan Indonesia di dalam sektor pengeluaran dan pembungkusan minyak sawit mampu memaksimakan lagi hasil pendapatan negara ini. Objektif dan matlamatnya melalui pengurusan perladangan yang efisyen dan kemampuan menghasilkan produk yang bermutu bagi memenuhi permintaan untuk pasaran eksport. Bagi sektor hartanah dan pembinaan pula, Tabung Haji menerusi pelbagai anak syarikatnya mempamerkan prestasi cemerlang untuk kewangan dengan peningkatan pendapatan sebanyak 65% iaitu sebanyak Rm441 juta. Di sektor Hospitaliti dan Perkhidmatan pula dengan pengalaman dan kepakaran lebih 50 tahun,  TH Hotel & Residence Sdn Bhd kini menguruskan rangkaian TH Hotel di seluruh Malaysia antaranya di Kota Kinabalu, Kuala Terengganu, Kelana Jaya, Alor Setar dan Pulau Pinang dengan jumlah jualan tahunan sejumlah Rm45.2 juta. Dan bagi sektor Perkhidmatan dan lain-lain pula, menerusi THETA Edga Berhad, yang merupakan antara syarikat-syarikat Telekomunikasi Teknologi Maklumat (ICT)  yang pertama disenaraikan di Bursa Malaysia, skop perniagaan diperluaskan lagi menerusi pengukuhan semua sektor penglibatan ini bukan sahaja menggerakkan nilai ekonomi negara, bahkan secara khusus membuktikan penguasaan ke atas ekonomi adalah jihad yang penting bagi survivor ekonomi umat Islam di Malaysia.

Di samping itu, kewujudan Lembaga Tabung Haji juga telah memenuhi keperluan pendeposit dari kalangan orang-orang Islam untuk menyimpan wang mereka di institusi ini yang beroperasi berteraskan prinsip syariah. Ini adalah kerana Lembaga Tabung Haji tidak hanya mementingkan keuntungan semata-mata tetapi lebih menitik beratkan faktor seruan agama, maka ini akan mendorong lebih ramai rakyat Malaysia yang beragama Islam khususnya untuk menyimpan wang mereka di Lembaga Tabung Haji. Dengan jumlah prospek pendeposit sejumlah 8.614 juta orang pada tahun 2014 menjadi bukti institusi ini semakin mendapat kepercayaan di kalangan masyarakat Islam di Malaysia malah turut mendapat sanjungan daripada negara Islam luar. Apabila terdapat ramai pendeposit yang menyimpan, maka jumlah kewangan Lembaga Tabung Haji akan turut meningkat. Berdasarkan Laporan Tahunan Lembaga Tabung Haji Malaysia Berhad bagi tahun 2010-2014 jumlah pendeposit semakin meningkat dari satu tahun ke satu tahun. Ini terbukti apabila pada tahun 2010 jumlah wang yang disimpan oleh pendeposit adalah sebanyak RM 27.10 billion dan meningkat kepada Rm 31.70 bilion pada 2011, Rm 38.30 bilion pada tahun 2012, Rm 45.70 bilion pada 2013 dan peningkatan mendadak kepada Rm 54.40 bilion pada tahun 2014. Dengan prestasi kewangan yang mapan ini maka Lembaga Tabung Haji mampu membuktikan prestasinya dengan melaburkannya dalam sektor pelaburan dan perniagaan yang berprestasi tinggi. Dengan perakuan ini, maka berlakulah aliran keuntungan nilai pelaburan yang akan membawa kepada pulangan yang kompetetif. Melalui keuntungan yang diperolehi, pembangunan ekonomi negara akan dapat ditingkatkan melalui kutipan cukai serta zakat.

Ini terbukti berkesan apabila pemberian bonus yang semakin kompetetif seiring dengan pengukuhan kewangan institusi ini dipersada dunia. Malah pada tahun 2014, bayaran bonus sejumlah RM3.2juta telah diagihkan kepada 8.6 juta pendeposit  Tabung Haji sebagai penghargaan kepada kepercayaan dan juga sokongan berterusan mereka kepada Tabung Haji.  Pemberian bonus ini ditawarkan menerusi bonus tahunan yang kompetitif iaitu sebanyak 6.25%, iaitu tiga mata asas lebih tinggi berbanding yang ditawarkan oleh bank-bank komersil lain di negara ini. Tabung Haji juga telah membayar Bonus Haji tambahan sebanyak 2% untuk para pendeposit yang belum menunaikan haji. Pemberian bonus tambahan ini diharapkan dapat membantu menambahkan simpanan haji para pendeposit untuk urusan dan keperluan haji mereka dimasa akan datang nanti.

Menerusi ucapan perbentangan Bajet 2015 yang bertajuk “Ekonomi Keperluan Rakyat” baru-baru ini, Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak turut menekankan  melalui perancangan Memperkasa Agenda Bumiputera Tindakan Ke-3: Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Bumiputera menyebut, “Lembaga Tabung Haji akan memperuntukkan 200 juta ringgit bagi penubuhan Akaun Pelaburan Terhad patuh syariah di Bank Islam. Tujuan akaun ini adalah bagi menyediakan kemudahan pembiayaan dan kredit yang bernilai antara 50 ribu sehingga 1 juta ringgit mulai Januari 2015.” Satu inisiatif telah dirangka oleh pihak Tabung Haji dengan mewujudkan Dana Bumiputera Al-Ansar bagi merealisasikan hasrat berkenaan yang merupakan akaun pelaburan terhad yang pertama di Malaysia dengan mendapat kelulusan daripada Bank Negara Malaysia di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (IFSA). Bank Islam Malaysia Berhad pula dilantik sebagai pengurus dana akan memainkan peranan penting dalam membuka peluang kepada golongan Bumiputera terpilih untuk menjadi usahawan. Antara produk yang ditawarkan kepada bakal usahawan Bumiputera ialah melalui Pembiayaan Perniagaan-i (Tawarruq) dan juga Ijarah Thumma Bai-I dengan kadar keuntungan dikenakan setahun hanyalah 4.5% setahun yang dikira berdasarkan kadar rata. Mereka yang layak memohon terdiri daripada Bumiputera Muslim sama ada secara persendirian, perkongsian mahupun syarikat sendirian berhad yang menjalankan perniagaan berorientasikan patuh syariah. Dengan pengwujudan skim Dana Bumiputera Al-Ansar ini, maka kumpulan usahawan ini tadi dijangka mampu merancakkan sumber pendapatan ekonomi perusahaan kecil dan sederhana dengan lebih pesat serta mewujudkan usahawan yang mampu bersaing ke peringkat yang lebih besar dalam pasaran.

Keupayaan Lembaga Tabung Haji juga terserlah dengan menceburi bidang industri perhotelan. Menariknya industri perhotelan begitu terkenal di Malaysia yang menyumbang kepada struktur ekonomi Malaysia menerusi sektor pelancongan. Berdasarkan peluang seperti paparan data pelancong menerusi Laporan Tahun 2014 menerusi Pelan Transformasi Ekonomi, sebanyak 27.4 juta orang pelancong tiba ke Malaysia pada tahun 2014 berbanding 25.72 juta orang pada tahun sebelumnya dengan peningkatan sebanyak 6.7%. Kemudahan fasiliti yang cemerlang yang disediakan di Hotel Lembaga Tabung Haji menyaingi hotel-hotel bertaraf 5 bintang yang terkemuka di Malaysia. Malah penginapan yang selesa serta bilik dewan seminar yang besar telah menarik pelbagai sektor jabatan kerajaan dan swasta untuk memilih Hotel Lembaga Tabung Haji sebagai penginapan pilihan utama. Keberhasilan perancangan strategik menerusi pelaburan dalam industri perhotelan ini sesuatu yang amat memberansangkan memandangkan pelancong tempatan mahupun luar negara begitu yakin dengan kualiti, keyakinan terhadap aspek penyediaan makanan 100% halal, kebersihan, keselesaan dan yang lebih penting mereka yakin terhadap pengurusan yang lebih islamik ditawarkan berbanding persepsi terhadap pengurusan konvensional. Berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh World Tourism Organization, Malaysia mengekalkan kedudukan di tangga ke-13 bagi tahun 2014 dari segi pendapatan yang dijana sektor pelancongan antarabangsa. Manakala mengikut jumlah ketibaan pelancong antarabangsa ke negara ini, Malaysia berada di tangga ke-12 pada 2014. Faktor serta peluang yang begitu kondusif kepada ekonomi negara ini tidak disia-siakan untuk Lembaga Tabung Haji setapak melangkah ke depan bersama-sama menjadi pelabur strategik kepada kepentingan pencarum.

Umum juga mengetahui bahawa Lembaga Tabung Haji telah melaksanakan kewajipan utama dalam rukun Islam iaitu pengeluaran zakat bagi urusan perniagaan. Lembaga Tabung Haji yang bertapak di seluruh negeri di Malaysia telah mengumumkan 2.5% hasil keuntungan yang diwajibkan sebagai zakat perniagaan diiserahkan kepada Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) setiap negeri. Berdasarkan rekod pembayaran zakat yang dikeluarkan, sejumlah Rm 57 juta pengeluaran zakat perniagaan dibayar pada tahun 2014 berbanding Rm 53 juta dan Rm 47 juta bagi tahun 2013 dan tahun 2012. Menerusi Majlis Agama Islam Negeri, kerjasama yang erat dijalin bersama untuk Lembaga Tabung Haji melaksanakan pelbagai program kemasyarakatan yang dijalankan setiap tahun bagi disampaikan sumbangan kepada kumpulan asnaf zakat terutamanya golongan faqir dan miskin. Dengan itu, zakat yang berperanan sebagai agen pemangkin ekonomi umat Islam menjadi semakin berperanan dengan jelas apabila jurang ekonomi  dapat dikecilkan menerusi program pembasmian faqir dan miskin di kalangan asnaf zakat. Sejenak menerusi pembasmian kemiskinan ini, keluarga-keluarga asnaf terbela mendapat hak perlindungan tatkala kos kehidupan yang semakin meningkat apatah lagi bagi memiliki rumah sendiri. Sebagai contoh, dalam membina komuniti bestari, 2 projek melibatkan pembasmian kemiskinan dan meningkatkan ekonomi dilaksanakan antaranya Projek Ehsan yang merupakan projek berkala tahunan bagi menyediakan bantuan kewangan kepada golongan yang memerlukan seperti warga emas, ibu bapa tunggal dan golongan kurang upaya pada bulan Ramadhan. Inisiatif ini bertujuan bagi meringankan bebanan kewangan bagi menyambut lebaran Syawal. Bagi Projek Baiti pula yang turut dikenali dengan “Projek Bumbung” sebelum ini yang dilancarkan pada tahun 2012, projek kendalian ini membantu membina dan membaiki rumah-rumah serta masjid untuk komuniti masyarakat yang kurang berkemampuan. Matlamat daripada perlaksanaan projek ini adalah untuk mengurangkan beban golongan miskin dan meningkatkan lagi taraf hidup mereka dengan penyediaan rumah yang lebih selesa dan selamat.
Bagi peluang kerjaya pula, Tabung Haji juga mempelawa mereka yang berkelayakan dan mempunyai kebolehan yang kompeten boleh bersama-sama institusi ini melalui peluang kerjaya yang sentiasa diiklanlan di laman sesawang Tabung Haji. Malah bagi menjayakan aspirasi negara, serta menjalankan tanggungjawab korporat sosial (CSR), Tabung Haji juga mengajak mahasiswa-mahasiswa tempatan menyertai Program Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M) yang kian mendapat minat para graduan bagi meningkatkan kemahiran dan kebolehpasaran graduan untuk berkhdimat di lapangan kerjaya yang sesuai dengan tahap pengajian. Mereka yang layak boleh memohon apabila terdapat kekosongan dan akan dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga. Program Skim Latihan 1 Malaysia ini membuktikan ruang dan peluang terbuka luas bagi anak muda tempatan yang berhasrat merealisasikan impian mereka sekaligus mengecilkan kadar pengangguran di Malaysia. Melihat kepada catatan statistik pekerjaan dan perburuhan yang dikeluarkan setakat bulan Jun 2015 oleh pihak Kementerian Sumber Manusia, terapat sejumlah 445,200 orang penganggur yang terdiri daripada 256,400 orang lelaki manakala selebihnya adalah perempuan sejumlah 188,800 orang. Skim Laihan 1 Malaysian yang telah diperkenalkan sejak tahun 2011 ini juga terbukti berjaya apabila agensi-agensi yang terlibat selain Tabung Haji turut bersama menyediakan peluang kerjaya ini. Dalam dapatan yang diperoleh sumber Jabatan Tenaga Manusia, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, sejumlah 53,000 orang graduan telah mendapat manfaat daripada program ini sejak ianya diperkenalkan. Ini termasuklah kumpulan-kumpulan selain daripada graduan pemegang ijazah, diploma serta mereka yang mempunyai Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan juga Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Dengan jumlah yang semakin meningkat untuk penyertaan ke dalam skim ini membuktikan segala usaha yang dilakukan oleh pihak kerajaan sememangnya berkesan bagi mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia yang merangkumi 3% kadar penggangguran di seluruh negara dengan peningkatan 3.3% setiap tahun. Ini sekaligus menggambarkan kepada kita bahawa penyertaan Tabung Haji serta kewujudannya memberi impak yang besar terhadap ekonomi negara khususnya ekonomi umat Islam itu sendiri. Krisis pengangguran jika gagal dibasmi dengan berkesan akan memberikan impak yang negative khususnya kepada kelompok umat Islam itu sendiri.

Konklusinya,dengan melihat kepada kepentingan penubuhan Tabung Haji di atas ke atas kesan dan manfaat ke atas ekonomi umat Islam, maka kita dapat melihat bahawa institusi kewangan Islam khususnya Lembaga Tabung Haji ini memainkan peranannya yang amat besar dalam pembangunan dan pengembangan ekonomi negara. Walaupun wujudnya persamaan dari segi fungsi dan aktiviti yang dijalankan oleh perbankan dengan bank konvensional  serta syarikat swasta yang lain, tetapi landasan penubuhannya adalah berbeza. Tabung Haji menjalankan urusan bakal haji serta pelaburan yang dengan berlandaskan hukum Islam serta bertujuan keagamaan yang memelihara semua prinsip maqasid syariah. Oleh yang demikian sumbangan yang diberikan oleh institusi korporat seperti Lembaga Tabung Haji adalah amat besar dalam menjana pembangunan ekonomi Malaysia dengan sumber yang halal dan tidak bertentangan dengan aspek hukum syarak. Prospek ini adalah untuk mencetuskan pembangunan ekonomi Malaysia yang lebih seimbang dengan menyusun agenda pembangunan ekonomi yang lebih Islamik yang kian mendapat sambutan.Sebagai langkah yang lebih agresif dan progresif dalam menentukan halatujunya, rakyat Malaysia khususnya yang beragama Islam sangat mengharapkan institusi ini dapat melangkah lebih jauh dan berperanan dengan lebih optimum selaras dengan kekuatan sumber yang dimilikinya baik dari sudut pengurusan, kewangan, dasar yang jelas serta aset strategik yang dimilikinya demi memastikan umat Islam terus mendapat manfaat hasil penubuhannya khususnya alam meningkatkan lagi ekonomi umat Islam di Malaysia.

Nombor Telefon Untuk dihubungi: 0139883435/0132807194
Bibliografi:

Laman Web:
World Tourism Organization : http://www2.unwto.org/
Jabatan Tenaga Manusia :
Website Tabung Haji:
-http://www.tabunghaji.gov.my/aktiviti-pelaburan-th , aktiviti pelaburan Tabung Haji
Laporan Tahunan 2014 Tabung Haji
Statistik Pekerjaan dan Perburuhan Bil 2/2015 bagi bulan Jun 2015
Khutbah Jumaat 21 Zulkaedah 1434H bersamaan 27 September 2013M, TABUNG HAJI PERKASA UMMAH;


Akhbar dalam Talian:

Utusan Malaysia

Sinar Harian

Ucapan
Ucaptama oleh Penolong Gabenor di Majlis Muhadharah ILIM Kali Ke-9 yang bertajuk "Kedudukan Sistem Kewangan Islam di Malaysia - Satu Tinjauan"

Artrikel




Baca Artikel Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...