Kembali Ke Laman Utama

Daftar SSPN Di Sini

Sunday, January 14, 2018

APA ITU BITCOIN , CRYPTOCURRENCY?


TAJUK ASAL 
NOTA RINGKAS : BITCOIN DAN WANG VIRTUAL

Selesai siaran langsung ulas topik bitcoin tetapi dek kerana masa terlalu pendek, dan ulasan juga tertakluk kepada soalan moderator banyak juga point penting tidak sempat disebut malah sehingga tersasul salah sebut harga semasa bitcoin juga.

Apapun semoga bermanfaat. Insha allah akan ulas khusus dalam video asing nanti.
Ringkasan yang sempat disebut hasil catatan beberapa pihak di media sosial dan saya edit sedikit agar tepati maksud saya yang tidak sempat disebut:-

1. Bitcoin boleh dianggap sebagai wang walaupun ia bukan 'legal tender'. Hal ini juga boleh dibaca dari kitab fiqh silam malah terdapat pengharaman menurut mazhab Hanbali khususnya bagi sesebuah kerajaan untuk membatalkan wang yang digunapakai oleh rakyatnya. sama ada hasil ciptaan pemerintah sebelum itu ataupun wang persendirian yang valid di sisi sesuatu komuniti. Panjang lagi huraian bab ini cuma tidak sesuai di ruang ini buat masa ini.

2. Bitcoin juga disebut sebagai virtual currency menurut IMF. Boleh mainkan fungsi hampir serupa dengan wang kertas yang dikenali sebagai mata wang fiat.

3. Mata wang fiat dan mata wang digital masing-masing tiada nilai instrinsik. Namun masih layak dianggap wang dalam dunia moden apabila ia mencukupi beberapa ciri wang yang disebut oleh ramai ulama silam dan moden.

4. Bezanya, mata wang fiat dicipta oleh kerajaan dan nilainya berdasarkan banyak faktor ekonomi sesebuah negara dan juga demand supply.

5. Manakala mata wang digital (bitcoin etc) dicipta oleh pihak 'anonymous' & nilainya juga melalui demand and supply. Cuma penciptaan terhad kepada 21 juta unit sahaja dan ini menjadikan nilainya hanya bergantung kepada demand supply dan keyakinan ramai terhadap sistemnya.

6. Harus memiliki Bitcoin untuk simpan nilai dan melawan inflasi. Namun WAJIB TAHU risiko nilai sedia ada mungkin 'burst' seperti buih yang menngkat sangat tinggi dalam tempoh sangat cepat akhirnya meletup dan kerugian teruk adalah risiko juga.

7. Harus memiliki Bitcoin untuk membeli barang kerana ada kedai yang menerima bitcoin sebagai bayaran.

8. Pastikan beli bitcoin di exchange yang sah untuk mengelakkan ditipu. Tidak punyai info yang cukup berkenaan tempat membelinya serta kredibilitinya adalah suatu gharar yang MESTI dielakkan.

9. Bitcoin melalui proses 'penempaan' (mining) yang ketat dengan teknologi 'block chain' yang mengikat setiap transaksi juga berdasarkan formula mathematik yang sukar dirosakkan atau ditipu. Ditambah lagi 'distributed public ledger' yang telus di antara pihak miner. Setakat pengkajian saya, tiada unsur gharar yang besar di sini. Juga terdapat teknik yang berfungsi seperti digital signature bagi setiap transaksi yang begitu rumit ditiru. 

10. Namun, unsur gharar boleh wujud jika tiada yang tepat dikeluarkan oleh exchange. Dan jika ditipu oleh pihak yang mendakwa menjual bitcoin atau menyediakan e-wallet bitcoin, tidak diketahui tempat untuk membuat aduan.

11. Hukum hakam ketika penggunaan bitcoin sama seperti mata wang lain. hukum riba' terpakai dalam urusan bitcoin JIKA TIDAK menepati contohnya syarat TUKARAN secara spot, pinjaman dengan faedah etc.

12. DITEGAH & TIDAK HARUS memperdagangkan bitcoin untuk mendapat keuntungan dari perbezaan nilai secara spekulasi seperti forex trading. Keadah mendpat wang dengan cara terbabit TIDAK KAITAN dengan pertumbuhan real economy, serta ia bakal menjadikan wang sebagai komoditi dan bercanggah dengan tegahan riba yang tidak membenarkan wang disewakan kerana manfaatnya dengan pulangan wang.

13. Bitcoin berisiko menjadi 'tool' scammer seperti emas, duit kertas dan lain-lain yang digunakan untuk menipu orang awam melalui skim-skim janji untung cepat kaya. WAJIBLAH jauhi SKIM sebegini.

14. Bitcoin juga besar kemungkinan dijadikan sumber pembayaran penjenayah yang ingin melepasi tapisan kerajaan ketika memindahkan pembayaran. Justeru, itu mungkin menjadikan pihak berkuasa bimbang dengan wang digital ini dan perlu mengawalnya di dalam negara ini.Ini juga menjadikan risiko berurusan dengan bitcoin bertambah.

15. Bitcoin digelar sebagai speculative asset yang belum stabil nilai sebenarnya dan memerlukan masa untuk lebih stabil, atas sebab itu, ia sangat berisiko tinggi.

NOTA TAMBAHAN

PERLU JELAS BACA catatan saya, kebiasaannya penyokong tegar bitcoin memerlukan pendapat HARUS BITCOIN agar mereka boleh hebahkan dan terus berdagang dan terus menerus berdagang serta berspekulasi atas kenaikan nilai bitcoin yang fluctuate (turun naik), PERLU JELAS, saya TIDAK BERSETUJU dengan hal terbabit.

Justeru jangan 'spin' nota dan kenyataan saya kepada hal yang tidak saya persetujui. dan jangan terpedaya dengan mereka yang cuba meyakinkan kalian kononnya saya meluluskannya.

Saya hanya hadkan keharuskan kepada a) simpan nilai b) jadikannya sebagai medium of exchange bagi transkasi pembelian barangan sebenar.

Itu pun dengan syarat telah pastikan 'gharar' dikecilkan pada maklumat tempat beli dan tempat jual serta walet adalah dari syarikat yang valid dan berdaftar.

Juga telah pastikan risiko nilai bitcoin jatuh dan lain-lain risiko lain sanggup ditanggung.
#Sumber FB UZAR

Sunday, December 24, 2017

Laksa Seksyen 7 Shah Alam


Image result for laksa seksyen 7 shah alam

Baru-baru ini saya bersama ustaz Abdul Basit bin Ruslim mencuba laksa utara food truck di Seksyen 7 Shah Alam. Ini kali kedua saya cuba selain yang pertama bersama zaujah saya.

Sedap? Ya, memang sedang, dengan kuahnya yang pekat, fuuh memang selera gila makan. Dengan ustaz Basit ni, dia la yang belanja alang-alang saya temankan. Terima kasih banyak-banyak.


Sunday, November 26, 2017

Saturday, November 18, 2017

Contoh Karangan PT3 Bahasa Arab 2017


: الموضوع

مبارة كرة القدم

أقيمت مباراة ودية بكرة القدم بيوم الخميس الموافق 22/8/2017على ملاعب مدرسة السفينة النجاح بين فريق المدرسة وفريق
مدرسة السلطان إسماعيل  للمرحلة الأساسية العليا وقد انتهت المباراة بفوز فريق مدرسة السفينة النجاح بنتيجة 7-1 .

وكانت الروح الرياضية هي الطابع المميز لهذه المباراة بالإضافة الى حضور الجمهور الذي كان له دور كبير في إنجاح هذا اللقاء.

وبعد انتهاء المباراة احتُفل باستقبال الفريقين بحضور رئيسة مدرسة السفينة النجاح حاجة مسطورا ونائب مدير مدرسة الاستاذ محمد عزلن وقد أكدوا على أهمية عمل لقاءات رياضية بين المدرستين بهدف خلق روح المحبة والتعارف بين الطلاب .

Maksud

Tajuk: Pertandingan Bola Sepak

Satu perlawanan bola sepak yang persahabatan telah diadakan pada hari Khamis, 22/8/2017 mengenai kejayaan sekolah di sekolah antara pasukan sekolah dan pasukan Sekolah Sultan Ismail untuk peringkat atas dan permainan berakhir dengan kemenangan pasukan sekolah pasukan dengan kejayaan 7-1.

Semangat kesukanan adalah watak yang tersendiri permainan ini, sebagai tambahan kepada kehadiran penonton, yang mempunyai peranan utama dalam menjayakan pertemuan ini.

Selepas akhir perlawanan, turut meraikan pertemuan kedua-dua pasukan di hadapan Raisah Sekolah Safinatun Najah Mastura dan Guru Besar Sekolah Ustaz Mohd Azlan yang telah menekankan kepentingan pertemuan sukan antara kedua-dua sekolah untuk mewujudkan semangat cinta dan perkenalan di kalangan pelajar.


Sunday, October 8, 2017

Zakat Emas Negeri Selangor

Kaedah Kiraan Zakat Emas & Perak:

Emas Perhiasan Wanita (اَلْحُلِّى)

  • Iaitu emas yang digunakan untuk perhiasan badan wanita, perkakasan atau perabot sama ada digunakan sekali-sekala atau berterusan. Emas perhiasan wanita wajib dizakat apabila jumlah beratnya melebihi ‘uruf(adat kebiasaan). Kadar uruf emas di negeri Selangor ialah sebanyak 800 gram (kadar uruf semasa).
  • Contoh:
    [(Berat emas – Uruf) x harga emas semasa x 2.5%]
    (900 gram – 800 gram) x RM144.38 = RM14,438 x 2.5% = RM360.95

Emas Bukan Perhiasan غَيْرُالحُلِّى )

  • Iaitu emas yang dimiliki bukan untuk tujuan perhiasan sama ada dalam bentuk matawang, jongkong, tempa, barang kemas dan seumpamanya.
  • Ia dikenakan zakat sebanyak 2.5% daripada jumlah yang ada sekiranya kadar yang dimiliki itu sama atau melebihi nisabnya iaitu 85 gram. Ia tidak sama dengan emas perhiasan wanita. Nisab emas yang tidak dipakai ialah sebanyak 85 gram.
  • Contoh:
    Timbangan emas x harga semasa x 2.5% = Jumlah Zakat
    100 gram x RM144.38= RM14,438 x 2.5% = RM360.95
Emas Bercagar
  • Emas yang digadai adalah milikan sempurna dan wajib dizakatkan setelah ditolak nilai pinjaman dan upah simpan.
  • Contoh:
    [(Berat emas semasa x harga semasa) – Nilai Pinjaman – Upah Simpan] x 2.5% = Jumlah Zakat
    [(200 gram x RM144.38= RM28,876) – RM10,000 – RM76] x 2.5% = RM470

Perak

  • Bagi logam perak, samaada dipakai sebagai barang perhiasan ataupun tidak (disimpan sebagai perhiasan di rumah), maka pengiraannya adalah berdasarkan nilai barang perak tersebut. Nisab bagi perak adalah sebanyak 595 gram atau lebih
  • Contoh:
    600 gram perak x RM2.45(segram pada 30 April 2014) x 2.5% = RM36.75

Pelaburan Emas Tanpa Fizikal Tidak Patuh Syariah

    Pelaburan emas tanpa fizikal tidak patuh Syariah (ditaksirkan zakat simpanan)
    Pelaburan ini menggunakan nilai harga emas semasa sebagai sandaran pelaburan mereka kerana pihak institusi sebenarnya tidak memiliki emas secara fizikal.
    • HukumHukum pelaburan seumpama ini adalah tidak sah dan haram. Ia termasuk dalam kategori jual beli sesuatu yang tidak wujud secara fizikalnya dan juga jual beli sesuatu yang tidak dimiliki oleh pihak yang menjualnya. Akadnya batil kerana tidak mencukupi syarat termeterai akad dari sudut kelayakan bertransaksi dan subjek yang diakadkan.
      Segala keuntungan yang diperolehi daripada pelaburan ini adalah haram. Jadi ianya tidak wajib dizakatkan.Walau bagaimanapun, modal atau pokok pelaburan adalah harta yang halal. Oleh itu, jika ia melebihi Nisab, maka zakat wajib dikeluarkan sebanyak 2.5% daripada jumlah modal tersebut.
      Manakala dalam keadaan Akad Fasid kerana tidak mencukupi syarat sah / rukun jual beli , tetapi diakhiri dengan berlaku proses qabd (pindah milik) , maka diwajibkan zakat ke atasnya kerana status pemilikannya adalah sempurna. Iaitu wajib zakat (atas kedua – dua prinsipal dan keuntungan) untuk transaksi yg akadnya fasid tetapi disertai qabd.

Status Zakat Terhadap Pelaburan Emas Tidak Patuh Syariah

Jenis Akad
Keterangan
Status Pemilikan
Status Zakat
Akad Batil
 Akad yang tidak mencukupi syarat termeterai akad dari sudut kelayakan bertransaksi dan subjek diakadkan
Tidak Sah
Tidak Wajib
Akad Fasid tanpa Berlaku Qabd
Akad yang tidak mencukupi syarat sah jual beli dan tidak diakhiri dengan qabd
Tidak Sah
Tidak Wajib
Akad Fasid dan Berlaku Qabd
Akad yang tidak mencukupi syarat sah jual beli, tetapi diakhiri dengan qabd
Sah
Wajib

Sunday, October 1, 2017

TIPS MENJAWAB SOALAN SUSUN PERKATAAN PT3

Assalamualaikum Wrt

Kali ini ustaz cuba buat ringkasan bagi menjawab soalan رتب الكلمات atau Menyusun Perkataan. Pastikan anda mendapat paling tidakpun 5/10 daripada markah diberi. Salah 1 susunan tolak 1markah, salah 2 susunan tolak 2 markah iaitu 0markah. Jadi sila berhati-hati.

1. FAHAMI MAKSUD SETIAP PERKATAAN

2. TULIS MAKSUD SEMUA PERKATAAN

3. CARI FE'EL (LETAK SEBAGAI PERKATAAN PERTAMA)- KEMUDIAN CARI ISIM FA'IL (PELAKU). ISIM FA'IL DIKENALI ADA ال DAN BERBARIS HADAPAN PERKATAAN ITU (ــــُـــ).

4. JIKA ADA OBJEK/BENDA YANG KENA BUAT (المفعول به) BERBARIS ATAS (ـــَـــ), MAKA LETAKKAN IA PADA SUSUNAN KETIGA IAITU SELEPAS FE'EL-ISIM FA'IL.

5. JIKA ADA MASA / WAKTU, LETAKKAN DI AKHIR AYAT.                                             CONTOHNYA        رجع الطالب الدرس في المساء

6. JIKA ADA PARTIKEL (HURUF JAR)- LETAKKAN SEBELUM ISIM YANG ADA ال  CONTOHNYA الكتاب على الرف

7. JIKA ADA KATA SANDARAN, ISIM PERTAMA TIADA ال MANAKALA ISIM KEDUA ADA ال. CONTOHNYA: ساحة المدرسة/ رئيس الفصل

8. JIKA PERKATAAN DIBERI TIADA FE'EL, SEMUANYA ISIM JE, MAKA PERKATAAN AWAL ADA ال. PERKATAAN KEDUA TIADA ال. CONTOHNYA الحديقة جميلة/ الطالب ذكيّ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biasanya ustaz ajar anak-anak murid ustaz buatkan simbol pada setiap perkataan. Contohnya

Isim= I
Fe'el= F
Fa'il= Fa
Huruf Jar= HJ
Idhafah= Id
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cara asas nak kenal Isim
1. Ada ال
2. Nama orang
3. Jawatan-contoh pelajar, guru
4. Benda
5. Binatang
6. Selepas huruf jar
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Apapun ustaz bukanlah pakar dalam bahasa arab. Maklumlah ustaz ni dalam bidang perbankan Islam, jika ada kesilapan, ustaz sedia menerima teguran di atas ni untuk pembetulan. Jika ilmu ini bermanfaat, maka sebarkan dan ajarkan pula kepada orang lain ya!

!اللهم بشر

Karangan Contoh Bahasa Arab PT3 2017


الموضوع: قصة الشعبية التي تقرأ 

القصة الشعبية هي مجموعة من الحكايات الحقيقة أو الأسطورية الخيالية المتعلقة بالحياة اليومية. قصة كنچيل والتمساح هي إحدى من قصة الشعبية المشهورة في حياتنا. وهذه القصة تخبرنا عن كنچيل الذي يريد عن يأكل اثمار رمبوتان الناضجة. فالكنچيل ضروري له عن يعبر النهر إلى شجرة الرمبوتان. لكن في ذلك النهر يوجد التماسح كثير. كان كنچيل حيوان كبير العقل وهو يحصل ان يأكل اثمار رمبوتان بحيلة. العبرة من هذه القصة هي اتمنى ان تكون كالكنچيل الذي صغير الجسم ولكن كبير العقل.

Maksud Karangan 


Tajuk: Cerita popular yang anda baca


Cerita popular adalah koleksi kisah dongeng yang nyata atau mitos tentang kehidupan seharian. Kisah Kancil dan Buaya adalah salah satu cerita rakyat yang paling terkenal dalam kehidupan kita. Kisah ini memberitahu kita tentang Kancil yang mahu memakan buah Rambutan yang masak. Ia perlu  melintasi sungai ke pokok Rambutan. Tetapi di sungai itu terdapat banyak Buaya-Buaya. Kancil adalah haiwan akal pintar dan dia dapat makan buah Rambutan dengan membuat helah. Pengajaran dari kisah ini adalah bahawa saya ingin menjadi seperti kancil, biarpun badan kecil tetapi akal panjang.

Daftar Percuma Agen Topup Reload


Saya Mohd Azlan (Dealer Topup) berdaftar dengan Myprepaid2u menawarkan kepada anda untuk mendaftar secara percuma untuk menjadi agen topup.

MAXIS- 3% Harga Topup RM10 (Rm9.70) : JIMAT 30 SEN
DIGI- 3% Harga Topup RM10 (Rm9.70) : JIMAT 30 SEN
CELCOM-4.4% Harga Topup RM10 (Rm9.56) : JIMAT 44 SEN
UMOBILE-5.5% Harga Topup RM10 (Rm9.45) : JIMAT 55 SEN
TUNETALK-4.5% Harga Topup RM10 (Rm9.55) : JIMAT 45 SEN
XOX-4% 
Harga Topup RM10 (Rm9.60) : JIMAT 40 SEN

Kalau anda inginkan keuntungan dan jimat sebagaimana kadar di atas, Apa Tunggu lagi Whatsapp terus ke 0132807194 atau klik http://AgenTopupReload.wasap.my


  • Tiada Sebarang Yuran Dikenakan

Tuesday, July 25, 2017

Sebab-sebab berlakunya Uzlah (MEMENCILKAN DIRI)


1. Berpegang kepada dalil galakan beruzlah tanpa ambil kira dalil lain yang menggalakkan hidup berjemaah. 2. Mengikut perlakuan uzlah golongan salaf tanpa memahami faktor/suasana yang mendorong mereka berbuat demikian. 3.Menganggap hidup berjemaah akan menghilangkan wibawa individu dan menjejaskan peribadi. 4. Alpa dalam memahami tabiat bebanan apabila hidup berjemaah/ bergaul dengan orang ramai. 5. Membuat ukuran apabila bergaul dengan orang ramai akan mengganggu tumpuan ibadat, padahal dia tidak menyedari hakikat ibadat yang sebenar. 6. Beralasan tentang banyaknya berlaku kejahatan/kerosakan walhal dia tidak menyedari/memahami tentang peranan dan keberadaan individu muslim apabila merebaknya kejahatan/kerosakan. 7. Terlalu merenung rupa siksaan dan derita yang menimpa para amilin yang telah diuji sedangkan dia melupai sikap dan pendirian mereka. 8. Dikelilingi rakan yang ramai memilih beruzlah yang mempengaruhinya. 9. Ta'adud (berbilang-bilang) jamaah yang menyebabkannya pening dan memilih untuk suka bersendirian. 10. Alpa memahami kesan uzlah sama ada berkaitan amilin atau amal islami itu sendiri. Sumber: Buku Wabak Sepanjang Jalan; Dr Al-Sayed Muhammad Noh

Monday, July 17, 2017

Kelebihan Penapis Air Coway

Assalamualaikum wbt

Anda tercari-cari nak pasang penapis air berjenama COWAY anda di seluruh negeri terutama Selangor dan Terengganu? PM Azlan di www.wassap.my/60132807194 (whatsapp) atau save nombor saya 0132807164/0139883435.

beli penapis air coway : CASH atau SEWA BELI


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Terima kasih kerana berminat nak beli penapis air coway. Cuma isu sekarang adalah anda tak pasti nak beli penapis air coway secara cash atau sewa beli, kan? Saya Atiq dan seorang agen sah dari coway hq akan terangkan kepada anda 3 perkara iaitu:
  • Berapa anda bayar dan apa anda dapat bila beli cash.
  • Berapa anda bayar dan apa anda dapat bila sewa beli.
  • Berapa beza beli cash dengan sewa beli.

Saya akan guna penapis air coway Villaem seperti gambar di atas sebagai model contoh, kerana coway villaem merupakan penapis air terbaik untuk rumah. Ia praktikal, tangki simpanan air yang besar, ada 4 suhu(panas, sejuk, biasa dan suam) dan saya rasa anda patut pertimbangkan juga model ini jika keluarga anda antara 1 ke 8 orang.

beli penapis air coway secara CASH

Ambil contoh coway villaem. Harga asal RM3800 (siap pasang)Beli cash bermaksud anda bayar Rm3800 secara tunai, cek ataupun kad kredit. Boleh bayar penuh terus Rm3800 atau boleh booking harga 10% dulu Rm380. Bila dah siap pasang, anda terus bayar balance 90% Rm3420 kepada technician coway yang pasang tu atau boleh juga bayar kepada saya agen coway anda. Ansuran mudah 0% interest pun boleh dibuat melalui kad kredit terpilih.
Dengan Rm3800 itu, turut termasuk sekali ialah pakej Heart Servis. Asal ialah 1-tahun. Pakej heart servis ini merangkumi perkara-perkara berikut untuk 1-tahun bermula tarikh siap pasang:
  • Servis cucian mesin luaran dan dalaman tangki setiap 2-bulan.
  • Waranty kerosakan dan spare part.
  • Penukaran filter setiap 6, 12,18 & 24 bulan.

Yang datang buat servis di rumah anda biasanya perempuan yang dipanggil The Lady In Blue . Anda tak perlu call coway untuk datang servis. The lady in blue yang akan call anda beberapa hari sebelum untuk set kan tarikh & masa datang servis rumah anda.

Anda tentu tertanya-tanya selepas percuma 1-tahun tu, servis macam mana pula? Ok macam ni. Selepas 1-tahun yang percuma tu, anda boleh langgan Pakej Membership Heart Service secara tahunan atau bulanan. Untuk coway villaem seperti di bawah:
  • Rm680 setahun
  • Rm80 sebulan dengan kontrak 1-tahun.

Bila langgan anda akan dapat pakej Heart Service macam tahun pertama seperti di atas. Jadi jangan risau untuk beli penapis air coway secara cash. Ada servis untuk tahun-tahun seterusnya.

Promosi Pembelian [Cash] Bulan Mei 2017
Ada 2 promosi:
  • Diskaun 10%, beli pada harga RM3800 RM3420 dan anda akan dapat 1-tahun Heart Servis percuma.
  • Tiada diskaun, beli pada harga normal RM3800 tetapi anda akan dapat 2-tahun Heart Servis percuma.

Setelah tamat tempoh servis percuma, anda boleh ambil pula Pakej Heart Servis Membership. Untuk penapis air coway Villaem harga ialah Rm680 setahun atau Rm80 sebulan.

beli penapis air coway secara SEWA BELI

Maksud sewa beli ialah anda boleh menyewa mesin penapis air coway dengan membayar sewa bulanan kepada coway. Untuk coway villaem, Rm125 sebulan. Pembayaran secara autodebit melalui akaun bank simpanan ataupun melalui kad kredit (visa & mastercard sahaja).
Antara syarat-syarat asal untuk sewa beli (Villaem):
  • Bayaran pendaftaran cuma Rm200 sekali sahaja + sewa 1-bulan Rm125. Total bayaran permulaan Rm325.
  • Start bayar Rm125 bermula bulan ke-3 pasang. Coway akan ambil bayaran antara 1~7hb setiap bulan.
  • Kontrak wajib ialah selama 3-tahun. Selepas 3tahun, jika taknak guna boleh pulangkan balik kepada coway tanpa sebarang bayaran penalti. Bawah 3-tahun untuk pemulangan akan ada bayaran penalti. Tetapi jika selepas 3-tahun dan masih ingin guna, boleh teruskan sewa lagi macam biasa pada harga sama Rm125 sebulan. Dan sekiranya anda sewa sampai 5-tahun, Villaem akan jadi hakmilik anda.
  • Pakej Heart Service adalah PERCUMA sepanjang tempoh sewa iaitu dari 3-tahun sehingga ke 5-tahun.
  • Tahun ke-6 barulah anda langgan Pakej Membership Heart Service yang berharga Rm680 setahun atau Rm80 sebulan.

Promosi Pembelian [SEWA BELI] Bulan Mei 2017
  • Bayaran pendaftaran cuma Rm200 Rm50 sekali sahaja + sewa bulan Jun 2017 Rm125. Total bayaran permulaan Rm175 sahaja.
  • Start bayar Rm125 pada bulan Julai 2017. Coway akan ambil bayaran antara 1~7hb setiap bulan.

BEZA Cash dengan Sewa Beli
Perbezaan dibuat untuk tempoh 5-tahun penggunaan. Kenapa 5-tahun? Kerana untuk sewa beli, 5-tahun sewa akan jadi jadi hakmilik. Detail seperti di bawah:

Kesimpulan
Secara keseluruhannya, beli penapis air coway secara cash lebih jimat berbanding beli penapis air coway secara sewa beli. Walaubagaimana pun perbezaan tidaklah terlalu besar diantara Rm290 ke Rm1710 dalam tempoh 5-tahun. Jika beli cash, mesti prihatin kepada tempoh expired Heart Servis Membership. Jika sewa beli, tak perlu smpai 5-tahun.
Apapun terpulang kepada keselesaan anda kerana apa yang lebih penting ialah rumah anda ada pasang penapis air coway.
So macam mana? Jelas tak? saya harap anda jelaslah dengan pilihan bayaran untuk beli penapis air coway ini. Semua harga di atas hanya SAH untuk promosi bulan ini Mei 2017 sahaja.
Jadi jika anda telah buat keputusan sama ada beli penapis air coway secara cash atau sewa beli, izinkan saya untuk uruskan tempahan penapis air coway untuk rumah anda. Hubungi saya melalui cara-cara di bawah:

Sunday, January 15, 2017

Kismis Raudhah Madeena (Percuma Sticker Doa)

PRODUCT DESCRIPTION

Kismis Minda Raudhah Madeena sesuai untuk dijadikan sebagai makanan tambahan harian yang bertindak meningkatkan tahap kecerdasan minda serta menjana daya tumpuan dan ingatan terutamanya bagi golongan kanak-kanak dan para pelajar.
Kismis Minda Raudhah Madeena terdapat dalam 2 saiz:
  • Kotak (30 gm)
  • Botol (250 gm)
Ia sememangnya kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan zat galian seperti vitamin B6, zat besi, fosforus dan magnesium yang berkesan untuk meningkatkan tahap kecergasan jasmani serta memelihara kesihatan tubuh badan secara menyeluruh.

KHASIAT KISMIS MINDA RAUDHAH MADEENA

  1. Menguatkan daya ingatan dan tumpuan
  2. Mencergas dan mencerdaskan minda
  3. Membantu menerangkan hati terutamanya di kalangan kanak-kanak dan para pelajar
  4. Memutuskan balgham yang merupakan lendir di dalam tubuh seterusnya membantu mengatasi kelesuan, resdung dan penyakit lupa
  5. Membantu memudahkan hafalan
  6. Membantu mencerahkan pandangan mata
  7. Meredakan tekanan emosi dan perasaan gemuruh
  8. Mengatasi masalah sembelit
  9. Membantu melancarkan proses penghadaman
  10. Meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan jasmani
  11. Sesuai untuk dijadikan makanan tambahan buat seisi keluarga

KANDUNGAN KISMIS MINDA RAUDHAH MADEENA

Kismis: Kismis merupakan buah anggur yang telah dikeringkan serta kaya dengan khasiat untuk kesihatan yang optima. Di samping membantu menyingkirkan toksin dari tubuh badan, kismis yang tinggi kandungan antioksidan, vitamin dan zat galian seperti potassium, vitamin B6, magnesium dan zat besi ini juga berupaya meningkatkan tahap kecergasan jasmani, menyihatkan mata dan gigi serta menguatkan sistem imunisasi bagi melindungi tubuh badan daripada jangkitan penyakit. Malah, kismis juga kaya dengan zat galian yang dikenali sebagai boron yang berupaya meningkatkan daya tumpuan dan ingatan serta koordinasi tangan dan mata anda seterusnya menjana keupayaan minda anda.

CARA PENGGUNAAN KISMIS MINDA RAUDHAH MADEENA

  1. Amalkan 7 biji Kismis Minda Raudah Madeena setiap kali sebelum sarapan pagi.
  2. Boleh dijadikan sebagai ramuan di dalam masakan harian.

Sekotak: Rm1.00
Berminat? PM 0132807194

Sunday, January 8, 2017

IQ Honey Sticks (Madu Asli Semula Jadi)

IQ Honey Stick 

Ialah keluaran Rich Beauty Herbs hadir dalam bentuk sachet bagi memudahkan anda menikmati kebaikan madu asli pada bila-bila masa. Ia dapat membekalkan tenaga untuk kecergasan tubuh badan di samping membantu menguatkan sistem imunisasi bagi mencegah jangkitan penyakit sekaligus meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.

KHASIAT HONEY STICK

·         Membekalkan tenaga untuk tahap kecergasan yang optima
·         Kaya dengan antioksidan yang berperanan mencegah kerosakan sel dan melambatkan penuaan
·         Menguatkan sistem imunisasi bagi menentang serangan penyakit seperti gout dan penyakit sendi
·         Membantu mempercepatkan pemulihan luka luaran dan dalaman
·         Mengawal paras kolestrol dan gula dalam darah
·         Memelihara organ dalaman seperti jantung, paru-paru dan sistem saraf
·         Melancarkan peredaran darah
·         Melancarkan proses penghadaman
·         Meredakan masalah batuk, selsema dan tekanan darah tinggi
·         Meningkatkan tahap metabolisme tubuh
·         Menguatkan daya ingatan dan tumpuan
·         Boleh dinikmati pada bila-bila masa
·         Sesuai untuk dibawa ketika mengembara
·         Sesuai untuk semua peringkat usia

KANDUNGAN HONEY STICk

Madu Asli: 
Madu merupakan manisan yang dihasilkan oleh lebah menggunakan nectar bunga serta mengandungi glukosa dan fruktosa yang berupaya membekalkan tenaga kepada tubuh badan. Ia mengandungi vitamin B kompleks, magnesium, fosforus, mangan dan potassium yang berperanan memelihara kesihatan tulang dan gigi selain meningkatkan tahap metabolisme, menggalakkan fungsi otak dan sistem saraf, serta menstabilkan tekanan darah. Selain berupaya meningkatkan sistem imunisasi yang berperanan mencegah daripada penyakit seperti gout, alahan dan masalah sendi, madu turut bertindak sebagai agen antioksidan dan antiradang di samping membantu menggalakkan proses pemulihan luka dan memelihara kesihatan kulit.

CARA PENGGUNAAN HONEY STICK
1.    Koyakkan sachet dan minum dengan segera.
2.    Boleh dinikmati pada bila-bila masa.

NUTRITION FACTS:-
Energy-25Kcal
Karbohidrat-6.1g
Protein-30mg
Sodium- 5mg

#Terdapat 50 sticks di dalam 1 bekas. (375gram)
#1 Bekas Rm50.00
#1 sticks Rm1.00 (7.5gram)
#Boleh di order walaupun anda inginkan cuma 1 sticks. (Tidak termasuk kos postage-Sampul Surat Biasa)
#Bagi pembelian 1bekas dan ke atas, kos postage bergantung kepada harga kos postage semasa (Pos Laju)

HUBUNGI SAYA- AZLAN (0132807194: Whatsapp)


Baca Artikel Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...