Kembali Ke Laman Utama

Lagu Tema

Thursday, June 11, 2020

Latihan Kuiz Online PQS Tingkatan 4 KSSM

Assalamualaikum wbt

Di bawah saya sediakan pautan link untuk anda jawab atau kongsikan kepada anak murid yang mengambil subjek Pendidikan al Quran dan as Sunnah bagi Tingkatan 4 sukatan KSSM terkini. Admin akan kemaskini jika ada pertambahan tajuk baru. Terima kasih

Jika ada pihak yang sudi membantu boleh sedekahkan transfer RM1 ke akaun Maybank 163091000311 (Mohd Azlan) bagi tujuan pengumpulan bahan-bahan subjek PQS untuk manfaat semua.



Sunday, May 17, 2020

Latihan Kuiz Online Pendidikan Islam Tingkatan 5 (KBSM)

Assalamualaikum wbt
Berikut adalah perkongsian latihan untuk ulangkaji murid Tingkatan 5 (KBSM Terakhir). Semoga bermanfaat untuk guru-guru dan murid-murid.

Jika ada pihak yang sudi membantu boleh sedekahkan transfer RM1 ke akaun Maybank 163091000311 (Mohd Azlan) bagi tujuan pengumpulan bahan-bahan subjek PAIuntuk manfaat semua.

Bab 5: PERIBADI MUKMIN



BAB 10 AKIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH

Bab 11: PENGERTIAN DAN CIRI CIRI AJARAN SESAT


Bab 14: Tanggungjawab Suami Isteri

PAI F5: Bab 35 Adab Berjihad

Monday, May 11, 2020

Latihan Topikal Kuiz Online Pendidikan Islam Tingkatan 4 KSSM


Assalamualaikum wbt

Berikut adalah latihan kuiz online topikal bagi subjek Pendidikan Islam Tingkatan 4 KSSM untuk dikongsi bersama

Jika ada pihak yang sudi membantu boleh sedekahkan transfer RM1 ke akaun Maybank 163091000311 (Mohd Azlan) bagi tujuan pengumpulan bahan-bahan subjek PAI untuk manfaat semua.


F4 PAI Bab 4: Larangan Rasuah

PAI F4 Bab 9: Kemuliaan Berdikari

PAI F4: Bab 11 Perkara Yang Membatalkan Iman

PAI F4: Bab 14: SEMBELIHAN

PAI F4: Bab 15 Unit 2: AKIKAH

PAI F4: Bab 15 Unit 1- Korban

PAI F4: Bab 22: Bersikap Benar Menjauhkan Kemunafikan



Kemaskini 26 Jun 2020
Ust Mohd Azlan bin Kahlid
Guru Pendidikan Islam
SMIISIN



Sunday, May 10, 2020

Pendidikan Islam KSSM Tingkatan 1

Assalamualaikum wbt

Di bawah ini saya sediakan sedikit usaha membina soalan kuiz ringkas online untuk dimanfaaatkan semua.

Jika ada pihak yang sudi membantu boleh sedekahkan transfer RM1 ke akaun Maybank 163091000311 (Mohd Azlan) bagi tujuan pengumpulan bahan-bahan subjek PAI untuk manfaat semua.


PAI F1: Bab 1: MUKMIN YANG BERTAKWA
https://quizizz.com/join/quiz/5e862b9fb70f3b001bb682fe/start?studentShare=true

PAI F1 Bab 8: Sabar Menghadapi Ujian Hidup

https://quizizz.com/join/quiz/5eb17bdfccebdc001d39acf8/start?studentShare=true

PAI F1: Bab 10: Hadis Sebagai Sumber Hukum
https://quizizz.com/join/quiz/5e8f7b82559ebd001cf10e38/start?studentShare=true

Pai F1: Bab 13: Islam Agama Fitrah
https://quizizz.com/join/quiz/5e935b42599c0a001b9d4794/start?studentShare=true

PAI F1: Bab 14: Akidah Islam
https://quizizz.com/join/quiz/5e7962f741ca89001b3b1656/start?studentShare=true

PAI F1 Bab 17: Konsep Ibadat dan Jenis Hukum
https://quizizz.com/join/quiz/5e7cb7dd91a24e001d4ad382/start?studentShare=true

Pai F1: Bab 19: Suci Daripada Najis
https://quizizz.com/join/quiz/5e98ef295ae246001b9e0143/start?studentShare=true

PAI F1: Bab20: Istinja' Suatu Tuntutan
https://quizizz.com/join/quiz/5e9e69ec646f45001b53bab9/start?studentShare=true

PAI F1: Bab 21: Wudhu' & Syarat Kesempurnaannya
https://quizizz.com/join/quiz/5ea86bf17fb555001c6be68b/start?studentShare=true

PAI F1 Bab 25: Era Masyarakat Jahiliyah
https://quizizz.com/join/quiz/5e825022a4cfeb001c6bad77/start?studentShare=true


Kemaskini: 10 Mei 2020
Ustaz Mohd Azlan bin Kahlid

Guru Pendidikan Islam
/Pemangku Mudir
SRII&SMII Safinatun Najah

Thursday, April 2, 2020

Pendidikan al Quran dan as Sunnah (PQS) SPM Tingkatan 5 KBSM

Assalamualaikum

Di sini saya kongsikan sedikit usaha kuiz Online bagi subjek iaitu Pendidikan al Quran dan as Sunnah

Anda khususnya murid-murid boleh menjawab soalan dengan klik link di bawah. Copy semua ni saya halalkan untuk dikongsi bersama.

Jika ada pihak yang sudi membantu boleh sedekahkan transfer RM1 ke akaun Maybank 163091000311 (Mohd Azlan) bagi tujuan pengumpulan bahan-bahan subjek PQS untuk manfaat semua.


Pendidikan al Quran dan As Sunnah 
.....................................................................................................................................
Tingkatan 5 SPM (KBSM terakhir) 2020

1. Tajuk: Bab 9: HARI KIAMAT DAN KEADILAN ALLAH SWT
https://quizizz.com/join/quiz/5e76fde5ca04cc002057e2dd/start?studentShare=true

2. Tajuk: Bab 10 KEAGUNGAN ALLAH SWT
https://quizizz.com/join/quiz/5e80b5412abd61001b3d4c80/start?studentShare=true

3. Tajuk:  Bab 13: Ilmu Tafsir dan Kitab-Kitab Tafsir
https://quizizz.com/join/quiz/5e84d635c57d98001b2ca29d/start?studentShare=true

4. Tajuk: Bab 21: GELARAN AHLI HADIS

https://quizizz.com/join/quiz/5e7ae3a060b8af001c794425/start?studentShare=true

5. PQS F5: Bab 5: Hukum Zina, Qazaf dan Li'an
https://quizizz.com/join/quiz/5e9c6f8ee5a049001bda8370/start?studentShare=true

6. PQS F5: Bab 32: Unit 1: Ibnu Sina

https://quizizz.com/join/quiz/5ea0eda45877910021948679/start?studentShare=true

7.PQS F5: Bab 32 Unit 2 Al Khawarizmi
https://quizizz.com/join/quiz/5eb49cf831b687001f7a84ed/start?studentShare=true


-------------------------------------------------------------------------------------------------------



Kemaskini Terakhir: Khamis 2/4/2020
Us Mohd Azlan
Guru Pendidikan Islam dan Pendidikan al Quran dan as Sunnah
Pemangku mudir sekolah.




Tuesday, February 11, 2020

Motivasi 10 minit: MALAS


Apa maksud malas: 
Malas adalah suatu perasaan dimana seseorang akan enggan melakukan sesuatu kerana dalam fikirannya sudah memiliki penilaian negatif atau tidak adanya keinginan untuk melakukan hal tersebut.
Perlu kenalpasti penyebab malas, adakah anda sudah letih, penat, tidak berpuas hati, takut, sakit dan sebagainya?

Contoh malas
Malas buat kerja, latihan, suka bertangguh, malas mengulangkaji, malas ke sekolah, malas buat amalan sunat, malas ikut peraturan sekolah, malas berbuat baik.

Cadangan menghilangkan rasa malas

1. Berwudhu' atau membasuh muka ketika rasa malas itu datang.
2. Bergaul dengan kawan yang baik agar termotivasi dalam hal yang positif.
3. Sediakan jadual (to do lists)
4. Membaca kisah-kisah motivasi atau inspiratif agar muncul rasa semangat dalam diri.
5. Mengerjakan amal soleh atau berbuat baik pada orang lain.
6. Berdoa kepada Allah swt. Dan jangan berputus asa
7. Mulakan sesuatu walaupun sedikit
8. Tinggalkan kegemaran yang menjadi penyebab : contoh: gajet
9. Kerap ingatkan diri tentang matlamat
10. Gunakan teknik 20/10 ; 20minit buat kerja, 10 minti berehat
11. Rehat dan tidur yang cukup
12. Riadah: Membolehkan oksigen lancar dalam badan
13. Amalkan teknik pernafasan betul: Tarik nafas dalam-dalam dan lepaskan perlahan-lahan.

Doa menghindari rasa malas

اَللّٰهُمَّ اِنِّى اَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَـمِّ وَالْحَزَنِ وَاَعُوْذُبِكَ مِنَ الْعَجْـِز وَاْلكَسَلِ .وَاَعُوْذُبِكَ مِنَ الْجُـبْنِ وَالْبُخْـلِ
وَاَعُوْذُبِكَ مِنْ غَلَبَتِ الدَّيْنِ وَقَـهْرِ الرِّجَالِ

Allohumma innii a'uudzubika minal hammi wal hazani wa a'uudzubika minal ’ajzi walkasali, wa a’uudzubika minal jubni wa bukhli, wa a’uudzubika min gholabatid-daini wa qohrirrijaal

Ertinya: "ya Allah ya tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemauan dan malas, aku berlindung kepada-mu daripada sifat pengecut dan kikir, aku berlindung kepada-Mu daripada bebanan hutang dan kezaliman manusia." (hr abu dawud 4/353)

Saturday, January 18, 2020

Jangan Pernah Menyesal

Terkadang ujian singgah dan menyapa, kecil atau besar, bergantung kepada bagaimana kita respons kepada ujian.

Kekuatan dalaman sangat penting. Dalam Islam, kekuatan dalaman itu berbentuk kepada kekuatan iman. Iman yang kuat, hubungan kuat kebergantungannya kepada Allah melawan rasa takut, sedih, kecewa.

Adalah normal kita nak sedih, menangis, keseorangan, walaupun dikelilingi manusia banyak. Yang menentukan kebahagiaan kita bukan terletak pada tangan orang luar, tapi kita sendiri.

Masalah besar, tak mampu disumbat dalam jiwa kecil. Jiwa besar mampu menanggung beban besar.

Ambil ruang masa, renung, bertanya pada diri. Aku ada Allah dan rasulNya.

Monday, September 2, 2019

Ucapan Pemangku Mudir Sempena Hari Sukan Sekolah Tahun 2019


Assalamualaikum wbt

Yang berusaha Raisah, Puan Hajah Mastura bt Zakaria, tetamu undangan kita pada pagi ini Encik Danial ar Rashid bin Aminar Rashid (Ahli Majlis Zon 3 Majlis Bandaraya Shah Alam), barisan guru-guru, para ibu bapa serta murid-murid sekalian.

Alhamdulillah dengan berkat doa yang kita panjatkan kehadrat Allah sebentar tadi, kita panjatkan rasa syukur dengan limpah kurnia Nya, seluruh keluarga besar Safinatun Najah dapat berhimpun di majlis Hari Sukan Tadika dan Sekolah Islam Integrasi Safinatun Najah bagi kali ke-23, tahun 2019.

Hadirin Hadirat Sekalian,
Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, child and outdoor
Di kesempatan ini saya ingin merakamkan ucapan penghargaan kepada para guru dan khola yang bertungkus lumus untuk memastikan Hari Sukan kali ini berjalan lancar, dan syabas diucapkan kepada para ibu bapa yang turut hadir memberikan komitmen berterusan kepada aktiviti yang dianjurkan. Tak lupa juga kepada seluruh tenaga sokongan dan bantuan secara langsung dan tidak langsung diberikan oleh semua pihak untuk majlis hari ini. Semoga Allah jua yang membalasnya.

Bertemakan slogan “Ayuh, Serlahkan Bakatmu!” dengan bercirikan “Survival Sports” bagi setiap acara sukan yang dipertandingkan, sudah pasti kumpulan kumpulan rumah sukan pada hari ini akan mempamerkan aksi jagoan mereka merebut kejuaraan di medan acara setiap tahap. Ingatlah sabda Nabi saw, Sesungguhnya Allah amat mencintai hamba mukminnya yang kuat berbanding yang lemah.

Berilah sokongan padu kepada ahli pasukan yang bertanding, jagalah adab dan akhlak di samping peraturan pertandingan di padang. Menang kalah adalah adat pertandingan, tetapi yang penting ialah kita semua dapat mengekalkan semangat kesukanan dan juga ukhuwah yang terbina. 
Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, beard and outdoor

Di tadika dan Sekolah Islam Integrasi Safinatun Najah kita memahami sukan bukan sekadar satu aktiviti tahunan yang di nanti2kan. Lebih dari itu , ia adalah sebahagian dari gayahidup sihat se orang mukmin. Maka ia perlu di terap dan di budayakan secara istiqamah. Tambahan pula di era digital yang mana banyak masa kita di habiskan dengan gajet untuk pelbagai tujuan. 

      Berada di padang atau di gelanggang , menghirup udara luar , berpeloh, meregang otot, berlari, melompat dan lain2 gaya kini menjadi sesuatu yang jarang kelihatan. Kalau ada pun di hujung minggu sahaja. Lama kelamaan tanpa di sedari ia akan memberi kesan kepada tahap kesihatan atau fitness setiap individu. Tidak lah menghairankan jika statistik pesakit turut meningkat dari masa ke semasa. 
Image may contain: 4 people, people smiling, people standing and outdoor

      Justeru kesukanan di peringkat tadika dan sekolah mesti lah di lihat dari perspektif nya yang tepat sebagai satu komponen penting pendidikan murid yang seimbang . Dari situ akan lahirlah generasi yang cergas fisikal dan cerdas mental demi survival ummah di masa hadapan insyaallah. 

      Pihak pengurusan Safinatun Najah sentiasa mengambil inisiatif dan dayausaha memperbaiki pendedahan , latihan dan pengalaman murid2 pelbagai peringkat usia dari tahun ke tahun. Keterbatasan infrastruktur bukan lah satu alasan menafikan peluang permainan dan kecergasan generasi muda aset kita yang sangat berharga ini. Dengan polisi dan modul latihan atlit muslim yang jelas kita mampu melaksanakan kemajuan sukan mengikut edaran zaman dalam acuan yang di redhai oleh Allah swt. 

Selamat berjuang kepada semua pasukan hari ini, “Ayuh, Serlahkan Bakatmu!”  
sekian, Assalamualaikum wbt.


Mohd Azlan bin Kahlid
Pemangku Mudir
Sekolah Islam Integrasi Safinatun Najah
21 April 2019 / 15 Sya'ban 1440H

Saturday, January 5, 2019

Khalifah Uthmaniyah Terakhir Sultan Abdul Hamid ii

Sultan Abdul Hamid ii didatangi seorang lelaki "gila" yang menuntut hutangnya.
Lebih mengejutkan dia mendakwa semalam Nabi Muhammad Saw yang meminta menuntut hutang dengan Sultan. Ikuti kisah ini.

Wednesday, December 19, 2018

Tajuk Karangan Pt3 Bahasa Arab 2018

pelajar cemerlang 
 : الطالبة المتفوقة

Telefon Bimbit
 : الهاتف اليدوي

Kursus insentif
 : دورة التشجيعية

 Minggu Sains & Teknologi 
: اسبوع العلوم و تكنولوجيا

Diterbitkan pada: Rabu 19 Disember 2018
Tajuk ini sebahagian daripada beberapa blok soalan yang ada. Akan diupdate.

Saturday, November 3, 2018

Agen Topup Daftar Percuma

Image may contain: text

Assalamualaikum

Daftar secara percuma agen topup  dan bil tanpa bayaran pendaftaran atau yuran.

harga topup bergantung kepada jenis telco
untuk harga semasa sebagai contoh

Maxis: Rm 9.60 untung 40 sen
Digi: Rm 9.57 untung 43 sen
Celcom: Rm9.52 untung 38 sen
U Mobile Rm 9.45 untung 55 sen
Tune Talk Rm9.55 untung 45 sen
XoX  Rm 9.45 untung 55 sen

Nak lihat e-book panduan topup boleh download sini (klik sini)

Harga diskaun hanya kepada harga topup Rm10 dan ke atas. 

Boleh topup guna HP sahaja, install application di HP atau jika tak mahu guna apps, boleh guna website topup. Selain itu topup melalui sms pun boleh (tapi kena caj sms la).

Anda berminat? Daftar segera secara percuma
klik link whatsapp ni wasap.my/60132807194
no hp: 0132807194

Nota: Company ni Myprepaid2u.com anda boleh google. Lebih 6 tahun saya jadi agen topup ni, so bukan company tipu atau scam. Cumanya kalau daftar kat company/agen lain, kena bayar, dan diskaun topup adalah berbeza.

Wednesday, September 19, 2018

Terkejut Ditipu Temuduga Sehingga Menangis

Ternyata, kerja sukar itu hanya mampu diambil oleh seorang insan yang bergelar IBU.

Monday, September 10, 2018

TIPS BAHASA ARAB PT3 MENGENAL BILANGAN ISIM

Assalamualaikum wbt

Kali ni ustaz nak share macam mana nak tahu bilangan isim (kata nama). Penting kita nak kena tahu berapa orangkah isim sebab bila bilangannya 1 tak sama ejaan dengan bilangan 2 orang atau ramai.

Kemudian, bila kita dah kenal berapa bilangan isimnya, fe'el atau kata kerja mestilah sesuai/sama padan jika buat ayat "jumlah ismiah".

Jadi nak permudahkan, ustaz nama kotak formula ni sebagai kotak bilangan isim.

KOTAK BILANGAN ISIM
JANTINA/BILANGAN
1 (مفرد)
2 (مثنى)
RAMAI (جمع)
L
TIADA ة DI AKHIR ISIM
ADA ان… DI AKHIR ISIM
ADA
ونَ
وْا
يْن
DI AKHIR ISIM
P
ADA ة DI AKHIR ISIM
ADA تان…DI AKHIR ISIM
ADA ات… DI AKHIR ISIM

Contoh:

Bilangan 1 Orang
Jika bilangan Isim 1 Lelaki atau مفرد , tiada ة di belakangnya : الطالب
Jika bilangan Isim 1 Perempuan atau مفرد , ada ة di belakangnya : الطالبة

Bilangan 2 Orang
Jika bilangan Isim 2 Lelaki atau مثنى  ada ان... di belakangnya : الطالبان
Jika bilangan Isim 2 Perempuan atau مثنى  ada تان... di belakangnya : الطالبتان

Bilangan 3 Orang/ Ramai 
Jika bilangan Isim 3 Lelaki atau جمع ada ون... ين...atau وا...di belakangnya : الطالبون 
Jika bilangan Isim 3 Perempuan atau جمع ada تان... di belakangnya : الطالبات



Diizinkan copy dan sebarkan. Jika anda ingin membayar bahan dalam blog ini boleh juga dibuat di akaun maybank iaitu : 163091000311 (Mohd Azlan Kahlid). Hanya Rm1 sahaja untuk tujuan ustaz mencari bahan untuk dipermudahkan.

Terima kasih.                                                                               

Sunday, September 9, 2018

PT3 : Mengenal Isim (Bahasa Arab)

Assalamualaikum wbt

(Ketika menyambut Yb Adun Kota Anggerik Shah Alam)

Posting kali ni ustaz nak share ilmu tak sebarapa ni kepada murid-murid camne nak kenal isim secara asas, tak nak terlalu detail.

Sebelum tu, Isim ni makne dia KATA NAMA. Apa benda pula kata nama tu? Senang citer, semua benda atas dunia ni ada nama, so semua benda yang ada nama tu adalah ISIM. Awak tengok kipas, harimau, Pak Hamid, Mak Cik Bedah, Tok Batin, Pengetua, Polis, Kereta Kebal, Matahari, Aku, Dia, Awak,Kami tu semua kan ada nama. So diorang tu adalah Isim.

Ok. Macam mana nak tahu isim dalam ayat atau kalimah?

Pertama: Ada ال kat depan perkataan tu. 
Contoh: السيارة ، القمر ، الطالب

Kedua: Nama Orang
Contoh: احمد ، فطيمة ، علي 

Ketiga: Binatang
Contoh: أسد ، قط ، كلب ، نمل 

Keempat: Jawatan
Contoh: الطالب، رئيسة ، مدير ، حارس ، جيش

Kelima: Benda
Contoh: السيارة ، الساعة ، مكتب ، قلم ، مكنسة

Keenam: Tempat
Contoh: الملعب ، استاد ، قاعة ، مسجد ، مصلى، مدرسة

Ketujuh: Selepas Huruf Jar adalah Isim
Contoh: مِن البيت ، بالسيارة ، إلى المدرسة ، في مكة ، لأحمد ، على الله ، عن الموضوع 

Kelapan: Bertanwin 
Contoh: كَتٌّ ، يَدٌّ ، بَابٌٌ ، قَلَمٌ 

Kesembilan: Perkataan Isim Mausul
Contoh: الذي ، التي ، اللذان ، اللتان ، الذين، اللآئي ، اللآتي

Kesepuluh: Jantinanya (Lelaki atau Perempuan)
Contoh: Jika perempuan, ada ة  di belakang perkataan, dan lelaki tanpa ة  di belakangnya

Kesebelas: Isim Isyarat (Kata Tunjuk)
Contoh: ذالك، ذانك ، تلك، تانك، أولئك ، هذا، هذان، هذه، هاتان، هؤلآء

Kedua belas: 14 Dhomir (Ganti Nama)
Contoh: هو ، هما، هم، هي، هما، هن، انتَ، انتما، انتم، انتِ، انتما ، انتن، انا، نحن


Ok camne, boleh faham ke tak?
Kepada yang pakar arab, boleh perbetulkan. Sebab ustaz ni bukan mahir arab. Just sharing is caring. Semoga bermanfaat untuk korang. Ok...

Saturday, February 17, 2018

Luahan lubuk Tarbiyah

Assalamualaikum wbt

Allahumma Sholli 'ala Muhammad wa'ala aalihi wasohbihi ajma'in

Syukuri Nikmat Allah

Banyak pemberian diberikan kepada kita sama ada kita minta atau diberi tanpa pinta. Ia datang dalam pelbagai bentuk, sama ada kesihatan, cahaya mata, kekayaan harta, keselamatan dan keamanan, jiwa yang tenteram serta hati yang lapang. Nikmat bagi segala nikmat iaitu nikmat Iman dan nikmat Islam yang kekal memberi manfaat sehingga ke alam akhirat.

Sabar Dalam Ujian

Manusia tidak ada yang terlepas dari menghadapi segala bentuk cabaran dan diuji pelbagai rupa. Segalanya perlu diharungi dengan bekalan sabar dan semangat yang kuat dan iltizam yang tinggi. Ujian dilalui seluruh para nabi Allah dan RasulNya. Ujian membentuk kecekalan hati, mengajar pengalaman yang meluas, memberi kekuatan jatidiri kepada semua yang diuji. Pun begitu, orang yang dekat dengan jalan Tuhan pasti terserlah bekalan rohani yang memandu jalan hidupnya.

Pandangan Tajam

Orang mukmin pemerhatiannya lurus, hatinya tulus. Mereka memandang dunia sebagai wasilah kepada akhirat yang kekal abadi. Wawasan akhiratnya jelas, tidak terbantut dengan godaan dunia yang menipu. Sebaliknya bagi orang yang kufur, dunia adalah tiada pangkal hujung menuju fana. Pandangan orang mukmin menembusi zahir menuju lubuk kebenaran kerana kuatnya ikatan amalan berpandukan kitab al Quran dan panduan hadis Nabi yang mulia.

Muhasabah Harian

Segala tindakan kita seharian ada benar dan silapnya. Namun dalam kebenaran juga, terdapatnya kekhilafan menelusuri hati-hati manusia sekeliling. Justeru dalam kerendahan jiwa, letaklah ego yang memerintah jiwa dengan mengakui segala kelemahan dan belajar serta berguru dengan manusia sekeliling. Alam semesta merupakan bilik darjah terbaik memerhatikan keindahan serta kebesaran Allah, pemilik segala isi langit dan isi bumi. Lihatlah jauh ke sudut tindakanmu, pasti ada yang perlu diperbaiki. Segala lisanmu pasti ada kerosakan kepada yang mendengarnya. Segala tindak tanduk tanganmu pasti ada yang terluka. Biarkan hatimu berpaut pada kebesaran Tuhan kerana Dialah pemilik hati-hati manusia.

Sekian,

Mohd Azlan bin Kahlid

Baca Artikel Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...