Kembali Ke Laman Utama

Wednesday, July 28, 2010

Menu: Patin Bakar

Assalamualaikum wbt... "kalau perut lapar, tengok batu-bata pun terseliur.." itulah gurauan sahabat yang pernah bersama dulu... kali ni nak kongsi 1 menu, dipetik daripada laman
http://www.sajionline.com.my/index.php/ikan-othermenu-118/870-patin-bakar.html
selamat mencuba...


Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
3 batang serai
30 gm udang kering
4 cm kunyit hidup
3 helai daun kunyit
Daun pisang atau foil aluminium
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ikan.
2. Kisar semua bahan dan lumurkan ke keseluruhan ikan patin.
3. Balut ikan dengan daun kunyit, diikuti daun pisang atau foil. Ikat kemas.
4. Bakar di atas api yang sederhana.
5. Setelah masak, angkat untuk dihidangkan.

1 comment:

Baca Artikel Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...