Kembali Ke Laman Utama

Monday, March 14, 2022

Hassan Al Banna: Amalan Kepartian Buta"Tidak dinafikan api permusuhan dan hasad dengki telah merobek hati pemerintah dan juga rakyat akibat budaya kepartian yang sumbang ini.

Suatu hakikat yang rakyat belum fahami ialah perbezaan pendapat tidak semestinya merosakkan hubungan mesra.

Sebaliknya apa yang kita faham sekarang ialah perbezaan pendapat adalah suatu tanda permusuhan. Malah akibat perbezaan pendapat ini kita ketepikan segala kepentingan umum dengan memutuskan segala hubungan dalam semua perkara.

Kita melihat kebenaran yang ada pada pihak parti lawan adalah salah dan kesalahan di parti kita adalah benar. Sentimen ini mempengaruhi segala tindak-tanduk kita.

Penyakit ini semakin tenat dan merebak walau dalam keadaan genting. Kita tidak mampu bersatu untuk berhadapan dengan apa jua krisis walaupun demi kebaikan bersama dan demi kepentingan negara.

Sentimen seperti ini dan salah faham terhadap amalan kepartian mewujudkan budaya bermusuh yang sudah sebati. Kesannya segala potensi akal dan tenaga pemimpin kita hanya tertumpu kepada dua perkara iaitu menjatuhkan parti lawan dan mengelak daripada rancangan jahat lawan. Oleh itu, segala tumpuan pemerintah hanya kepada dua perkara ini. 

Demikian juga dengan tumpuan pihak pembangkang. Dalam usaha mencapai matlamat ini, segala hak dan kepentingan rakyat diabaikan. Keadaan ini menyedihkan bagi seorang sahabat tetapi menggembirakan bagi seorang musuh. Musuh akan mengambil kesempatan untuk menguasai hasil bumi negara."

Hassan Al Banna r.h

No comments:

Post a Comment

Baca Artikel Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...