Bahan-bahan:
1 kg kerang
2 labu bawang besar - dimayang
2 batang serai - dititik
4 sm halia - dihiris
4 sm lengkuas - dihiris
1 tangkai cili merah -dihiris
2 tangkai daun limau purut
5 biji limau kasturi - diperah jusnya
Air secukupnya
Garam Secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Bersihkan kerang dan direbus.
2. Kemudian, masukkan bawang yang telah dimayang.
3. Masukkan pula, halia dan lengkuas.
4. Selepas itu, masukkan serai dan kacau.
5. Biarkan mendidih.
6. Tuangkan perahan jus limau kasturi.
7. Masukkan cili merah dan daun limau purut.
8. Akhir sekali, masukkan garam. Kacau rata.
9. Biarkan kuahnya mendidih dan bolehlah diangkat.
sumber: http://www.sajionline.com.my/index.php/makanan-laut-othermenu-119/1467-kerang-masak-tomyam.html
1 kg kerang
2 labu bawang besar - dimayang
2 batang serai - dititik
4 sm halia - dihiris
4 sm lengkuas - dihiris
1 tangkai cili merah -dihiris
2 tangkai daun limau purut
5 biji limau kasturi - diperah jusnya
Air secukupnya
Garam Secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Bersihkan kerang dan direbus.
2. Kemudian, masukkan bawang yang telah dimayang.
3. Masukkan pula, halia dan lengkuas.
4. Selepas itu, masukkan serai dan kacau.
5. Biarkan mendidih.
6. Tuangkan perahan jus limau kasturi.
7. Masukkan cili merah dan daun limau purut.
8. Akhir sekali, masukkan garam. Kacau rata.
9. Biarkan kuahnya mendidih dan bolehlah diangkat.
sumber: http://www.sajionline.com.my/index.php/makanan-laut-othermenu-119/1467-kerang-masak-tomyam.html
No comments:
Post a Comment