Kembali Ke Laman Utama

Monday, August 16, 2010

Jauhilah Dosa di Bulan Ramadhan


Menurut Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi, Prof. Dr Muhd Uqlah Ibrahim (Ulama Fiqh di Jordan) serta lain-lainnya, di samping pahala yang berganda. Dosa juga boleh berganda di bulan mulia ini. Beliau ada mengutarakan byk dalil, bagaimanapun sukar untuk dimuatkan di sini. Sbgi jalan terbaik, jauhilah dosa sejauh-jauhnya di bulan ini kerana ia mungkin berganda & semakin jauhkan manusia dari Allah.
Mohd Azlan Kahlid terima kasih ustaz, ana pn terpikir, kalu bt pahala- digandakan, bt dosa camne bln pose ni...mmg kita x terlepas dr mlakukan dosa, tp beringatlah, dosa yg nyata tu sangat kita upaya kita jauhi kecuali org yg ikut hawa nafsu....


Mohd Azlan Kahlid se lagi ustaz, ana sekadar bertanya, mcm time lailatul qadar, kita diganjarkan dgn seolah2 baiknya drpd seribu bulan....so, kalulah misalan si pembuat dosa besar buat dosa besar pada mlm tu camner dia tu ustaz?ke berganda2 jugak?


Zaharuddin.net Berganda dosa di bulan ini tidak seperti ganda pahala yang digandakan sehingga lebih 70 kali @ seribu bulan. tapi ganda dosa tu maknanya, 1 dosa yg dibuat, dapat 1 dosa krn perbuatan salah tu, manakala timbul dosa lain krn hina & cemari kesucian Ramadhan. Itu adalah hasil rahmat Allah, gandaan pahala cukup berlipat tapi gandaan dosa tidak. Jika tidak habislah.. Jika dibuat di malam Al-Qadar, mungkin di tambah lagi satu dosa krn mencemari malam al-Qadar. Allahu 'alam


Zaharuddin.net sama seperti seorang berzina di hotel dan berzina di dalam masjid. dosa zina di dalam masjid 'berganda' . Nabi larang ludah di masjid apatah lagi zina, justeru satu dosa besar krn zina, satu lagi krn cemari kesucian masjid. That's how ijtihad mereka.

perbincangan asal sila rujuk: www.facebook.com/pages/Zaharuddinnet/226669856575?v=wall&story_fbid=106179582772405

No comments:

Post a Comment

Baca Artikel Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...