salam...menu ni dipetik dari laman www.sajionline.com.my/ selamat mencuba.....(ana pun blm penah masak menu ni, hanya tahu makan jer)...pada yg xtahu langsung bab memasak real ni(masa kecik main masak2 je,tu pun masak daun,batu,kayu),nah ini dia cara2nya...
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
750 ml santan cair
500 ml santan pekat
1 helai daun kunyit2 helai daun limau purut
1 batang serai (ketuk)
BAHAN KISAR:
30 tangkai cili padi
30 biji lada putih10 ulas bawang putih
5 cm kunyit
Garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Ayam dicuci bersih dan dibelah empat.
2. Satukan bahan kisar dan santan cair. Tuangkan ke atas ayam.
3. Bubuhkan daun kunyit yang disiat, daun limau purut dan serai. Tutup kuali dan biarkan ia mereneh di atas api yang kecil.
4. Setelah ayam empuk tuangkan santan pekat dan garam. Sesekali boleh dikacau kuahnya.
5. Tutup semula kuali dan biarkan kuah benar-benar kering.
eh, singgang ayam..ingatkan singgang ikan je..mohon copy menu, nk smpan
ReplyDeletesila2...
ReplyDelete