Kembali Ke Laman Utama

Monday, July 13, 2009

IDEOLOGI

Maksud

IDEOLOGI- FAHAMAN YANG MEMPERTIKAIKAN WAHYU DAN BERFAHAMAN KEPADA AKAL SECARA MUTLAK.

IDEA-IDEA ASAS

1. IMPERIALISME BARAT: SEBAGAI CONTOH, KOLONIALISME BRITISH DAN PERANCIS.

2. EKSTREM-FASISME NASIONALISME: FASISME ITALI, ISRAEL DAN KUMPULAN-KUMPULAN PRO-FASIS YANG MENYEBABKAN TERCETUSNYA PERANG-PERANG SAUDARA DI DALAM DUNIA ISLAM.

3. KOMUNISME: SOVIET RUSIA, CHINA, KEMBOJA DIBAWAH PEMERINTAHAN KHMER ROUGE, KOMUNIS DI AFGHANISTAN DAN PELBAGAI LAGI KUMPULAN KOMUNIS DI TIMUR TENGAH.BERMULA DENGAN TEORI MATERIALISME DIALEKTIKAL YANG DIPERKENALKAN OLEH KARL MARX DAN ENGELS PADA ABAD KE-19 WALAUPUN REJIM KOMUNIS YANG PERTAMA MASIH BELUM DITUBUHKAN SEHINGGA TAHUN 1917 DI RUSIA.

PUNCA
i. KEWUJUDAN IDEOLOGI INI DIASASKAN DARIPADA TEORI EVOLUSI DARWIN DAN ADALAH BERPUNCA DARIPADA DUNIA BARAT SUDAH TIDAK MAHU LAGI PERCAYA KEPADA TUHAN DAN AGAMA, DAN MULA MENERIMA FAHAMAN GOLONGAN MATERIALIS SEBAGAI CARA HIDUP MEREKA.
ii. MUSUH SEBENAR ISLAM IALAH BUKAN SEBUAH KESATUAN-KESATUAN ATAU PERADABAN(MISALNYA PERADABAN BARAT), TETAPI ADALAH ‘IDEOLOGI-IDEOLOGI’ YANG TELAH MENUKARKAN KESATUAN-KESATUAN ATAU PERADABAN -PERADABAN TERSEBUT KEPADA PENINDAS-PENINDAS YANG HAUSKAN DARAH.
iii. SEBENARNYA IDEOLOGI-IDEOLOGI INILAH YANG MENJAJAH, MEMBAHAGI, MEROMPAK, MEMPERHAMBA, DAN MENYEMBELIH UMAT ISLAM SEDUNIA.

KESAN BAHAYA
i. AKAN LAHIR PENGIKUT YANG MEREMEHKAN ALQURAN, MEREMEHKAN HADIS DAN ULAMA KERANA MENGANGGAP ULAMA’LAH YANG PANDAI-PANDAI “MENAFSIRKAN” ISLAM.
ii. PERPECAHAN SESAMA MUSLIM, PERPECAHAN MAZHAB, PERPECAHAN POLITIK DAN SEBAGAINYA.
iii. MENYEBABKAN KEKELAMKABUTAN KEPADA PENAFSIRAN ISLAM YANG SEBENAR.

SUMBER:OLEH AL-MAKR: ISLAM SENTIASA DISERANG PENDOKONG IDEOLOGI BARA(HARUN YAHYA.COM)T, AKHBAR HARAKAH BIL 1432 24-26 APRIL 2009/ 28 RABIUL AKHIR- 1 JAMADIL AWWAL 1430H

1 comment:

  1. salam..ana masih baru hendak belajar tulis blog, kurang lebih harap dimaafkan

    ReplyDelete

Baca Artikel Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...